Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.76
45
Średnia 3.76 / 5 (45 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z kaczki  g  x  kcal =  kcal
Podudzie z kaczki  g  x  kcal =  kcal
Sok z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Kapusta czerwona  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Ocet jabłkowy  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Miód lipowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy sokiem pomarańczowym marynując 30 minut. Pierś oraz pałkę obsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron po 5 minut, a następnie pieczemy w żaroodpornym naczyniu pałkę 1 godzinę dokładając następnie pierś i piekąc razem kolejne 15 minut.
  2. 2. Sos: Z powstałego tłuszczu z pieczenia sporządzić sos dodając rodzynki, sok z pomarańczy. Mieszamy gotując w rondelku ok. 5 minut odparowujemy dodajemy schłodzone masło.
  3. 3.  Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy jajko, świeży szpinak i miksujemy w melakserze. Wyrabiamy ciasto dodając powoli mąkę. Formujemy wałek grubości palca i kroimy pod skosem. Wrzucamy do osolonego wrzątku przed podaniem dania, aż wypłyną na wierzch.
  4. 4. Modra kapusta: Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy bez tłuszczu w rondelku. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonego boczku dusimy do miękkości. Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści, myjemy, a następnie szatkujemy na drobne piórka .Dodajemy do boczku i cebuli podsmażając 2 minuty. Następnie dolewamy ok 200 ml przegotowanej wody. Kapustę dusimy ok 20 minut dodając przyprawy i ocet jabłkowy aby nie stracić koloru. 1 jabłko ścieramy ze skórką na grubych oczkach dodajemy na koniec do kapusty.
  5. 5. 2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
    2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia polska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.685