Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
44
Średnia 3.75 / 5 (44 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z kaczki  g  x  kcal =  kcal
Podudzie z kaczki  g  x  kcal =  kcal
Sok z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Kapusta czerwona  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Ocet jabłkowy  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Miód lipowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy sokiem pomarańczowym marynując 30 minut. Pierś oraz pałkę obsmażamy na oliwie z oliwek z dwóch stron po 5 minut, a następnie pieczemy w żaroodpornym naczyniu pałkę 1 godzinę dokładając następnie pierś i piekąc razem kolejne 15 minut.
  2. 2. Sos: Z powstałego tłuszczu z pieczenia sporządzić sos dodając rodzynki, sok z pomarańczy. Mieszamy gotując w rondelku ok. 5 minut odparowujemy dodajemy schłodzone masło.
  3. 3.  Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy jajko, świeży szpinak i miksujemy w melakserze. Wyrabiamy ciasto dodając powoli mąkę. Formujemy wałek grubości palca i kroimy pod skosem. Wrzucamy do osolonego wrzątku przed podaniem dania, aż wypłyną na wierzch.
  4. 4. Modra kapusta: Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy bez tłuszczu w rondelku. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonego boczku dusimy do miękkości. Kapustę czerwoną obieramy z brzydkich liści, myjemy, a następnie szatkujemy na drobne piórka .Dodajemy do boczku i cebuli podsmażając 2 minuty. Następnie dolewamy ok 200 ml przegotowanej wody. Kapustę dusimy ok 20 minut dodając przyprawy i ocet jabłkowy aby nie stracić koloru. 1 jabłko ścieramy ze skórką na grubych oczkach dodajemy na koniec do kapusty.
  5. 5. 2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
    2 jabłko kroimy w cienkie plasterki smarując miodem, pieczemy w piekarniku z kaczką ok 5 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia polska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.139