Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami

Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Liście kafiru - 4 sztuki
Pasta curry zielona - wg. uznania
Pasta curry czerwona - wg. uznania
Grzyby shitake - 8 sztuk
Sos Oyster - wg. uznania
Papryka chilli - 1 sztuka
Cukier trzcinowy - wg. uznania
Ocena
4
41
Średnia 4 / 5 (41 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Trawa cytrynowa  g  x  kcal =  kcal
Krewetka tygrysia  g  x  kcal =  kcal
Pierś z kury  g  x  kcal = 0 kcal
Sok z limonki  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Gotowana na mleku kokosowym i liściach kafiru z grzybami shitake, kurczakiem i krewetkami
  1. 1. Sporządzamy wywar: zagotowujemy ok 0,5 l wody. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, papryczkę chilli i liście kafiru. Gotujemy ok 15 minut. Wywar przecedzamy przez sito do drugiego rondelka.
  2. 2. Do zupy dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka i gotujemy ok 4 minut. Do wywaru dodajemy mleko kokosowe. Zupę doprawiamy odrobiną pasty curry, solą, cukrem, pieprzem, dodajemy także kilka kropel sosu Oyster oraz sok z limonki. Smak zupy powinien być odświeżający (ostry, delikatnie kwaskowaty i słodki mocno intensywny w zapachu).
  3. 3. Oczyszczone krewetki i pokrojone grzyby shitake dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 2 minuty. Liście kolendry dodajemy do zupy przed podaniem.
    Oczyszczone krewetki i pokrojone grzyby shitake dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 2 minuty.
Liście kolendry dodajemy do zupy przed podaniem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Gotowanie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Kolacja dla dwojga/walentynki,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.656