Quiche z boczkiem i brokułami

Quiche z boczkiem i brokułami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
CIASTO:
200G masła, 300g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 22%
NADZIENIE:
200g boczku z wędzarni SOKOŁÓW, 200 g żółtego twardego sera,200g różyczek brokułów, 1 cebula dymka, 1 mała papryka czerwona
3 jajka, 150ml mleka, 150ml śmietanki 12%, 1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ocena
4.88
48
Średnia 4.88 / 5 (48 głosy)
Dodany przez:
papryczka20
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Quiche z boczkiem i brokułami
  1. 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i maso. na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na posypanej mąka stolnicy i wykładamy na foremkę , obcinamy po brzegach nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem dno. Ciasto przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i przysypujemy fasolą. tak przygotowane ciasto pieczemy około 15min. temp. 200st.C. Potem usuwamy pergamin lub folię i fasolę.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko i maso. na początku siekamy masło nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Pod koniec szybko wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na posypanej mąka stolnicy i wykładamy na foremkę , obcinamy po brzegach nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem dno. Ciasto przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i przysypujemy fasolą. tak przygotowane ciasto pieczemy około 15min.  temp. 200st.C. Potem usuwamy pergamin lub folię i fasolę.
  2. 2. Zmniejszamy temp. do 180st.C.
  3. 3. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony kostkę boczek i paprykę.
  4. 4. Brokuły obgotowujemy chwilę w osolonej wodzie.
  5. 5. Na przygotowane ciasto wykładamy podsmażony boczek z papryką, podgotowane brokuły, posiekaną w półplasterki cebulkę i pokrojony kostkę ser żółty.
  6. 6. Ubijamy jajka ze śmietanka i mlekiem i musztardą, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Wylewamy masę na ciasto.
  7. 7. Całość pieczemy jeszcze około 30 min, dopóki się nie zetnie i ładnie zarumieni.
  8. 8. Możemy podawać zaraz po upieczeniu na gorąco, lub jako danie na zimno.
  9. 9. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.277