OŚMIORNICA drożdżowa z Sokołowa ;)

OŚMIORNICA drożdżowa z Sokołowa ;)
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
szklanka mleka
20g drożdży
łyżeczka cukru
1.5 łyżeczki soli
2 jajka
3-4 szklanki mąki (tyle ile zabierze ciasto)
5 parówek (u mnie Jubilatki /Sokołów)
sos do mięs
jajko do posmarowania
Ocena
0
0
brak ocen
Dodany przez:
Russkaya
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
OŚMIORNICA drożdżowa z Sokołowa ;)
  1. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.Do dużej miski wsypujemy połowę mąki, sól ,cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.Do dużej miski wsypujemy połowę mąki, sól ,cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką.
  2. 2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
  3. 3. * Blaszkę do pieczenia (taką dużą piekarnikową) smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki (7). Z jednego (takiego większego) formujemy głowę naszej ośmiornicy i układamy ją na blaszce.
  5. 5. Pięć kolejnych kawałków wałkujemy na cienkie podłużne placuszki. Na brzegu każdego układamy parówkę i skrapiamy ją sosem.
  6. 6. Placuszki z parówkami zwijamy w rulon i układamy przy głowie, lekko wciskając pod nią końce "macek". Z ostatniej części ciasta wycinamy nakrętką kółeczka i oczy.
  7. 7. Ośmiornicę smarujemy rozkłóconym jajkiem i przyczepiamy oczka oraz kółeczka do macek.
  8. 8. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  9. 9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175st) i pieczemy aż nabierze ładnego koloru (około 30minut).
  10. 10. Podawać możemy z surówką lub sosem.
  11. 11. Moja rada: lżej formować macki mające w sobie nie całą parówkę a jej połowę. Parówkę przekrajamy wzdłuż, dzięki czemu wygodniej będzie nam ją potem wywinąć. Jeśli przekroimy je na pół, wtedy potrzebować będziemy tylko 2.5 parówki.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd872630 cephalexin diclofenac provera medicine seroquel tamoxifen 20 mg prozac buy cipro xr
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.411