Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Pączki wg przepisu Babci Hani

Pączki wg przepisu Babci Hani
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
12
Średnia 4 / 5 (12 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Olej słonecznikowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Składniki potrzebne do wykonania
Cukier - 10 łyżek stołowych
Spirytus - 100 ml
Zapach rumowy - 1 sztuka
  1. 1. Te pączki to absolutny hit, i smakują nieziemsko! Kto miał okazję ich spróbować nie zaprzeczy. I co z tego, że pączki tuczą? Że są kaloryczne? Że tłuste? Od czasu do czasu trudno sobie odmówić tego przysmaku, np. pączek i kakao na śniadanie. A już szczególnie trudno powiedzieć pączkom „NIE!” w tłusty czwartek. Do lata zostało jeszcze trochę czasu więc każdy zdąży zrzucić pączkowe kilogramy.
    Te pączki to absolutny hit, i smakują nieziemsko! Kto miał okazję ich spróbować nie
zaprzeczy. I co z tego, że pączki tuczą? Że są kaloryczne? Że tłuste? Od czasu do czasu
trudno sobie odmówić tego przysmaku, np. pączek i kakao na śniadanie. A już szczególnie
trudno powiedzieć pączkom „NIE!” w tłusty czwartek. Do lata zostało jeszcze trochę czasu
więc każdy zdąży zrzucić pączkowe kilogramy.
  2. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić na małym ogniu. Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel (masa musi być jasno żółta, ja ubijałam ok. 3 min.). Wyrośnięte drożdże i kogel mogel dodać do mąki i wymieszać. Gdy składniki się połączą dodać roztopione ciepłe masło, zapach (wybierz swój ulubiony) i spirytus. Wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe krążki, na środek nakładać marmoladę i sklejać ciasto. Najłatwiej będzie odklejać kawałki ciasta po posmarowaniu rąk olejem. Posklejane pączki odstawić w ciepłym miejscu, tak, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać olej na małym ogniu. Do oleju polecam dodać jeszcze kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie będą tak chłonąć tłuszczu. Babcia ma też swój tajny sposób na to żeby pączki się nie paliły - do oleju wkłada małego obranego ziemniaka. Pączki należy smażyć aż się zarumienią po obu stronach. Odłożyć na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się resztek cukru. Dekorować według uznania, można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem, ja swoich nie dekorowałam bo właśnie takie lubią najbardziej domownicy.
    Mąkę przesiać do dużej miski. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru
i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić na małym ogniu. Żółtka ubić z
cukrem na kogel mogel (masa musi być jasno żółta, ja ubijałam ok. 3 min.). Wyrośnięte
drożdże i kogel mogel dodać do mąki i wymieszać. Gdy składniki się połączą dodać
roztopione ciepłe masło, zapach (wybierz swój ulubiony) i spirytus. Wyrabiać około 15
minut, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe krążki, na środek nakładać marmoladę
i sklejać ciasto. Najłatwiej będzie odklejać kawałki ciasta po posmarowaniu rąk olejem.
Posklejane pączki odstawić w ciepłym miejscu, tak, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
W tym czasie w dużym garnku rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać olej na małym ogniu. Do
oleju polecam dodać jeszcze kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie będą tak chłonąć tłuszczu.
Babcia ma też swój tajny sposób na to żeby pączki się nie paliły - do oleju wkłada małego
obranego ziemniaka. Pączki należy smażyć aż się zarumienią po obu stronach. Odłożyć na
papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się resztek cukru. Dekorować według uznania,
można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem, ja swoich nie dekorowałam bo właśnie
takie lubią najbardziej domownicy.
Pączki wg przepisu Babci Hani
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób:
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania:
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.995