Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.12
17
Średnia 4.12 / 5 (17 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Mleko w proszku  g  x  kcal =  kcal
Orzech włoski  g  x  kcal =  kcal
Migdał  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Składniki potrzebne do wykonania
Masło 73% tłuszczu - 250 g
Rodzynki - wg. uznania
  1. 1. Dziś przekazujemy Wam przepis na najlepszy na świecie blok czekoladowy! Testujemy go już od 10 lat, śmiało i nieskromnie możemy stwierdzić, iż metodą prób i błędów doszłyśmy do perfekcji ;) więc jeśli będziecie postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, na pewno i Wam się uda! Zamieściłyśmy też filmik instruktażowy, który znajdziecie tu: https://vimeo.com/38160157 Musimy przyznać, jest bardzo słodki, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;) Zatem do dzieła!
    Dziś przekazujemy Wam przepis na najlepszy na świecie blok czekoladowy! Testujemy go już od 10 lat, śmiało i nieskromnie możemy stwierdzić, iż metodą prób i błędów doszłyśmy do perfekcji ;) więc jeśli będziecie postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, na pewno i Wam się uda! Zamieściłyśmy też filmik instruktażowy, który znajdziecie tu: https://vimeo.com/38160157  
Musimy przyznać, jest bardzo słodki, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;) Zatem do dzieła!
  2. 2. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Dolać mleko, następnie dodawać po łyżce kakao i mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, masa ma lekko bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej wystawić na dwór, np. na balkon.
    Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Dolać mleko, następnie dodawać po łyżce kakao i mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, masa ma lekko bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej wystawić na dwór, np. na balkon.
  3. 3. Gdy masa się ochłodzi, dodawać stopniowo mleko w proszku (masa nie może być ciepła!). Masa ma uzyskać gęstą ale nie suchą konsystencję. Dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie. Nie należy żałować dodatków, w bloku ma być ich bardzo dużo! Dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć blok). Nakładać do formy masę. Można ją nieco wygładzić z wierzchu. Przykryć folią i wstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ok. 3h). Kroić na centymetrowe kawałki. Przechowywać w lodówce do kilku dni. SMACZNEGO!
Blok czekoladowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania:
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania:
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
wh0cd880287 cytotec order colchicine anafranil cheapest adalat
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.654