Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.12
17
Średnia 4.12 / 5 (17 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Mleko w proszku  g  x  kcal =  kcal
Orzech włoski  g  x  kcal =  kcal
Migdał  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Składniki potrzebne do wykonania
Masło 73% tłuszczu - 250 g
Rodzynki - wg. uznania
  1. 1. Dziś przekazujemy Wam przepis na najlepszy na świecie blok czekoladowy! Testujemy go już od 10 lat, śmiało i nieskromnie możemy stwierdzić, iż metodą prób i błędów doszłyśmy do perfekcji ;) więc jeśli będziecie postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, na pewno i Wam się uda! Zamieściłyśmy też filmik instruktażowy, który znajdziecie tu: https://vimeo.com/38160157 Musimy przyznać, jest bardzo słodki, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;) Zatem do dzieła!
    Dziś przekazujemy Wam przepis na najlepszy na świecie blok czekoladowy! Testujemy go już od 10 lat, śmiało i nieskromnie możemy stwierdzić, iż metodą prób i błędów doszłyśmy do perfekcji ;) więc jeśli będziecie postępować zgodnie z naszymi instrukcjami, na pewno i Wam się uda! Zamieściłyśmy też filmik instruktażowy, który znajdziecie tu: https://vimeo.com/38160157  
Musimy przyznać, jest bardzo słodki, ale odrobina przyjemności jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;) Zatem do dzieła!
  2. 2. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Dolać mleko, następnie dodawać po łyżce kakao i mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, masa ma lekko bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej wystawić na dwór, np. na balkon.
    Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Dolać mleko, następnie dodawać po łyżce kakao i mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, masa ma lekko bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej wystawić na dwór, np. na balkon.
  3. 3. Gdy masa się ochłodzi, dodawać stopniowo mleko w proszku (masa nie może być ciepła!). Masa ma uzyskać gęstą ale nie suchą konsystencję. Dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie. Nie należy żałować dodatków, w bloku ma być ich bardzo dużo! Dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie wyjąć blok). Nakładać do formy masę. Można ją nieco wygładzić z wierzchu. Przykryć folią i wstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ok. 3h). Kroić na centymetrowe kawałki. Przechowywać w lodówce do kilku dni. SMACZNEGO!
Blok czekoladowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania:
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania:
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.624