Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Szampański tort truskawkowy

Szampański tort truskawkowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.85
20
Średnia 3.85 / 5 (20 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Truskawka  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
Jajka - 4 sztuka średnia
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Krem
Składniki potrzebne do wykonania Krem
Mleko - 0.5 cup
Żelatyna - 2 łyżeczki do herbaty
Szampan różowy - 1 szklanka
  1. 1. W połowie filiżanki ciepłego mleka rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania masy. Bardzo zimną śmietankę kremową ubić wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać lekko ciepłą żelatynę. Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, ostrożnie mieszając. Dodać 2/3 szklanki szampana, delikatnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki. Przekroić ostudzony biszkopt w poprzek na dwa blaty. Nasączyć je pozostałą ilością szampana. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na pierwszej warstwie biszkoptu. Wyłożyć połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą ilość kremu na wierzch tortu. Pozwolić by krem powoli spływał, żelatyna sprawi, że krem zastygnie. Wstawić do lodówki.
    W połowie filiżanki ciepłego mleka rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania masy. Bardzo zimną śmietankę kremową ubić wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać lekko ciepłą żelatynę. Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, ostrożnie mieszając. Dodać 2/3 szklanki szampana, delikatnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki. Przekroić ostudzony biszkopt w poprzek na dwa blaty. Nasączyć je pozostałą ilością szampana. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na pierwszej warstwie biszkoptu. Wyłożyć połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą ilość kremu na wierzch tortu. Pozwolić by krem powoli spływał, żelatyna sprawi, że krem zastygnie. Wstawić do lodówki.
Dekoracja
Składniki potrzebne do wykonania Dekoracja
Czekolada gorzka - 100 g
  1. 1. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia. W lekko przestudzonej czekoladzie maczać całe truskawki wraz z szypułkami i układać promieniście na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do czasu podania (najlepiej na parę godzin).
    W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia. W lekko przestudzonej czekoladzie maczać całe truskawki wraz z szypułkami i układać promieniście na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do czasu podania (najlepiej na parę godzin).
Szampański tort truskawkowy
  1. 1. Tort jest przepyszny i sprawdzi się na każdym uroczystym spotkaniu. Smacznego!!!
    Tort jest przepyszny i sprawdzi się na każdym uroczystym spotkaniu. Smacznego!!!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.058