Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Pastéis de nata

Pastéis de nata
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Gotowe ciasto francuskie - 400 g
Jajka - 5 sztuka średnia
Laska wanilii - 1 sztuka
Sól - 1 szczypta
Ocena
3.92
12
Średnia 3.92 / 5 (12 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pastéis de nata
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do 210°C. Ciasto rozmrozić. Do miski wrzucić cukier mąkę i sól. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka. W garnku zagotować mleko z przeciętą na pół laską wanilii. Stopniowo wlewać przestudzone mleko do miski z mąką i cukrem, wymieszać trzepaczką. Dodać jajka oraz sok z cytryny i wymieszać.
    Rozgrzać piekarnik do 210°C. Ciasto rozmrozić. Do miski wrzucić cukier mąkę i sól. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka. W garnku zagotować mleko z przeciętą na pół laską wanilii. Stopniowo wlewać przestudzone mleko do miski z mąką i cukrem, wymieszać trzepaczką. Dodać jajka oraz sok z cytryny i wymieszać.
  2. 2. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 2cm większej niż średnica foremek. Nałożyć ciasto do foremek, nakłuć widelcem i wlać masę. Piec ok. 10-15minut aż masa się zrumieni. Wyjąć, posypać cynamonem, cukrem pudrem, podawać jeszcze ciepłe.
    Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 2cm większej niż średnica foremek. Nałożyć ciasto do foremek, nakłuć widelcem i wlać masę. Piec ok. 10-15minut aż masa się zrumieni. Wyjąć, posypać cynamonem, cukrem pudrem, podawać jeszcze ciepłe.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia portugalska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd456541 strattera synthroid neurontin prices amoxicillin
wh0cd383065 ERYTHROMYCIN
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.584