Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka tutti-frutti
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.21
19
Średnia 4.21 / 5 (19 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jabłko  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kasza manna  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Masa jabłeczna
Składniki potrzebne do wykonania Masa jabłeczna
Cukier - 3 łyżki stołowe
Cynamon - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wlać na dno garnka odrobinę wody, dodać jabłka. Dusić ok. 30minut na wolnym ogniu. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić. Dodać kaszę mannę, aby szarlotka łatwiej się kroiła.
    Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wlać na dno garnka odrobinę wody, dodać jabłka. Dusić ok. 30minut na wolnym ogniu. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić. Dodać kaszę mannę, aby szarlotka łatwiej się kroiła.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Przesiać mąkę, dodać masło, sól i rozdrobnić nożem. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, jedna nieco większa od pozostałych, dwie mniejsze schować do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 200C. Formę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić niezamrożonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 10 minut, wyjąć, piekarnik przykręcić do 180C.
    Przesiać mąkę, dodać masło, sól i rozdrobnić nożem. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, jedna nieco większa od pozostałych, dwie mniejsze schować do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 200C. Formę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić niezamrożonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 10 minut, wyjąć, piekarnik przykręcić do 180C.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 1 część zamrożonego ciasta. Drewnianą łyżką nałożyć pianę, następnie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 60minut. Przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za szybko zaczął się przypiekać. Przed podaniem posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
    Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 1 część zamrożonego ciasta. Drewnianą łyżką nałożyć pianę, następnie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 60minut. Przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za szybko zaczął się przypiekać. Przed podaniem posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Szarlotka tutti-frutti
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.764