Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka tutti-frutti
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.21
19
Średnia 4.21 / 5 (19 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jabłko  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kasza manna  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Masa jabłeczna
Składniki potrzebne do wykonania Masa jabłeczna
Cukier - 3 łyżki stołowe
Cynamon - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wlać na dno garnka odrobinę wody, dodać jabłka. Dusić ok. 30minut na wolnym ogniu. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić. Dodać kaszę mannę, aby szarlotka łatwiej się kroiła.
    Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wlać na dno garnka odrobinę wody, dodać jabłka. Dusić ok. 30minut na wolnym ogniu. Dodać cukier, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić. Dodać kaszę mannę, aby szarlotka łatwiej się kroiła.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Przesiać mąkę, dodać masło, sól i rozdrobnić nożem. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, jedna nieco większa od pozostałych, dwie mniejsze schować do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 200C. Formę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić niezamrożonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 10 minut, wyjąć, piekarnik przykręcić do 180C.
    Przesiać mąkę, dodać masło, sól i rozdrobnić nożem. Dodać żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i szybko zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 3 części, jedna nieco większa od pozostałych, dwie mniejsze schować do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 200C. Formę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić niezamrożonym ciastem. Wstawić do piekarnika na 10 minut, wyjąć, piekarnik przykręcić do 180C.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 1 część zamrożonego ciasta. Drewnianą łyżką nałożyć pianę, następnie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 60minut. Przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za szybko zaczął się przypiekać. Przed podaniem posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
    Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, dalej ubijać. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 1 część zamrożonego ciasta. Drewnianą łyżką nałożyć pianę, następnie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 60minut. Przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za szybko zaczął się przypiekać. Przed podaniem posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Szarlotka tutti-frutti
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
wh0cd164509 nolvadex amoxicillin 1 gram elocon cream .1 doxylin abilify phenergan medication
wh0cd294752 BUY MELOXICAM buy eurax
wh0cd240389 tretinoin visa prednisolone no rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.839