Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.05
22
Średnia 4.05 / 5 (22 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko skondensowane słodzone  g  x  kcal = 0 kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Aromat cytrynowy  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
  1. 1. Wszystkie składniki na sernik (prócz cytryny) należy ocieplić do temperatury pokojowej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175C. Kratkę ustawić na środkowej wysokości, piec góra-dół.
  2. 2. Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
    Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa serowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa serowa
Ser twarogowy trzykrotnie zmielony - 750 g
Budyń waniliowy - 3 łyżki stołowe
Jajka - 4 sztuki
  1. 1. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę (tylko żółtą część) z zimnych cytryn (skórka schodzi o wiele łatwiej z zimnej, twardej cytryny). Odłożyć cytryny do osiągnięcia temperatury pokojowej (z miękkich cytryn łatwiej wycisnąć sok).
    Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę (tylko żółtą część) z zimnych cytryn (skórka schodzi o wiele łatwiej z zimnej, twardej cytryny). Odłożyć cytryny do osiągnięcia temperatury pokojowej (z miękkich cytryn łatwiej wycisnąć sok).
  2. 2. Do misy miksera wyłożyć ser twarogowy oraz mascarpone, mieszać na średnich obrotach. Dodać 3 łyzki budyniu, wymieszać. Cały czas mieszając, wlewać małym strumieniem mleko skondensowane. Następnie dodawać po jednym jajku, odczekując po każdym ok. 30 sekund, mieszać do uzyskania jednolitej masy. W miseczce wymieszać kremówkę z cukrem pudrem, aromatem cytrynowym oraz skórką cytryny, przełożyć do misy miksera i delikatnie wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie przestudzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Polewa lemon curd
Składniki potrzebne do wykonania Polewa lemon curd
Jajka - 3 sztuki
  1. 1. W międzyczasie przygotować lemon curd. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki wbić jajka, roztrzepać rózgą razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryn. Ustawić miseczkę na rondelku z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, aby uniknąć ścięcia białek, aż do uzyskania gęstego kremu (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia. Rozpuścić w misce z kremem masło, dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przykryć folią, aby krem nie ściął się z wierzchu, odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć krem cytrynowy na przestudzony sernik.
    W międzyczasie przygotować lemon curd. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki wbić jajka, roztrzepać rózgą razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryn. Ustawić miseczkę na rondelku z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, aby uniknąć ścięcia białek, aż do uzyskania gęstego kremu (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia. Rozpuścić w misce z kremem masło, dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przykryć folią, aby krem nie ściął się z wierzchu, odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć krem cytrynowy na przestudzony sernik.
  2. 2. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu polewy, zdjąć obręcz tortownicy. Smacznego!
Sernik cytrynowy z lemon curd
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.334