Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Parfait z malin ułożony na Carpaccio z ananasa gotowanego w niskiej temperaturze z sosem czekoladowym z chilli.

Parfait z malin ułożony na Carpaccio z ananasa gotowanego w niskiej temperaturze z sosem czekoladowym z chilli.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.11
35
Średnia 4.11 / 5 (35 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Malina  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal =  kcal
Jogurt naturalny  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Ananas  g  x  kcal =  kcal
Mięta  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Parfait z malin ułożony na Carpaccio z ananasa gotowanego w niskiej temperaturze z sosem czekoladowym z chilli.
  1. 1. Maliny miksujemy, przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Łączymy z jogurtem naturalnym doprawiając odrobiną cukru pudru. Śmietanę ubijamy na małych obrotach (na soft peaks) na tak zwane miękkie szczyty. Jogurt z malinami i ubitą śmietaną łączymy ze sobą delikatnie mieszając. Powstały deser możemy przełożyć do dowolnej formy, z której będzie spożywana. Całość schładzamy/mrozimy w zależności od formy ok 2 godzin.
  2. 2. Obieramy ananasa i kroimy plastry grubości ok 0,5cm wycinając sztywny środek ananasa. Owoc pakujemy w woreczek próżniowy i gotujemy w wodzie metodą sous vide temperaturze 50*C ok 5 minut. Rozpuszczamy czekoladę i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli. Ananasa układamy na talerzyk serwując nasz deser i polewając go roztopioną czekoladą. Dekorujemy świeżą miętą.
    Obieramy ananasa i kroimy plastry grubości ok 0,5cm wycinając sztywny środek ananasa. Owoc pakujemy w woreczek próżniowy i gotujemy w wodzie metodą sous vide temperaturze 50*C ok 5 minut.
Rozpuszczamy czekoladę i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Ananasa układamy na talerzyk serwując nasz deser i polewając go roztopioną czekoladą. Dekorujemy świeżą miętą.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 2-3
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Chłodzenie / mrożenie
Rodzaj głównego składnika: mleko i produkty mleczne
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.648