Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.

Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.22
46
Średnia 4.22 / 5 (46 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Polędwica wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Sos worcestershire  g  x  kcal =  kcal
Olej sezamowy  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Roszponka  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.
  1. 1. Mięso czyścimy ze ścięgien oraz marynujemy w sosie Worcester ok 1 godzinę. Następnie mięso podsmażymy na oliwie sezamowej z każdej strony po ok 2 minuty. Na końcu doprawimy solą i pieprzem. Na dno garnka równomiernie rozsypiemy wióry z drewna bukowego i rozgrzejemy je aż zaczną dymić. Położymy na nich talerz z mięsem, szczelnie zamykając garnek. Ściągamy natychmiast z ognia i przez 15 minut podwędzamy. Potem podpieczemy w rozgrzanym do 160* piekarniku ok 5 minut i wychłodzimy w lodówce.
  2. 2.  Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zrumienionej cebuli dodamy pokruszony ser, a następnie podlejemy odrobiną śmietany i odparujemy do postaci sosu. (wedle upodobań do sosu możemy dolać odrobinę białego wina i je zredukować wraz ze śmietaną). Doprawimy niewielką ilością soli i pieprzu. Sos serwujemy na mięsie.
  3. 3. Po ok 2 godzinach wychłodzone mięso pokroimy cienko nożem lub na krajalnicy i będziemy układali na talerzu. Na polędwicę położymy świeże, umyte, młode liście botwiny i roszponki. Doskonałą dekoracją będzie jadalny kwiatek bratka.
    Po ok 2 godzinach wychłodzone mięso pokroimy cienko nożem lub na krajalnicy i będziemy układali na talerzu. Na polędwicę położymy świeże, umyte, młode liście botwiny i roszponki. Doskonałą dekoracją będzie jadalny kwiatek bratka.
  4. 4. Wołowina i ser pleśniowy to idealna para dla czerwonego wina, a gdy mięso jest podwędzone to nic innego niebanalne Barolo od Rivetto. Poczujecie tu Państwo prawdziwy bukiet i aromaty róży, herbaty oraz skóry, która będzie idealnie współgrać z delikatnie podwędzoną wołowiną. Barolo Serallunga, Rivetto, DOCG 2007
    Wołowina i ser pleśniowy to idealna para dla czerwonego wina, a gdy mięso jest podwędzone to nic innego niebanalne Barolo od Rivetto. Poczujecie tu Państwo prawdziwy bukiet i aromaty róży, herbaty oraz skóry, która będzie idealnie współgrać z delikatnie podwędzoną wołowiną. Barolo Serallunga, Rivetto, DOCG 2007
  5. 5. Drugim wyborem jest ekstraktywne wino z Australi Artisan`s Blend kupaż szczepów Cabernet Sauvignon oraz Syraha, który wspaniale udaje się właśnie w Australii. To wytrawne wino nie ugnie się przy tej aromatycznej przystawce. Poszukajcie w nim państwo aromatów jeżyn. Artisan`s Blend, Australia, 2008.
    Drugim wyborem jest ekstraktywne wino z Australi Artisan`s Blend kupaż szczepów Cabernet Sauvignon oraz Syraha, który wspaniale udaje się właśnie w Australii. To wytrawne wino nie ugnie się przy tej aromatycznej przystawce. Poszukajcie w nim państwo aromatów jeżyn. Artisan`s Blend, Australia, 2008.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Wędzone
Rodzaj głównego składnika: wołowina
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523521 albendazole arimidex propecia order celebrex 200
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.681