Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
16
Średnia 3.75 / 5 (16 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rabarbar  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal = 0 kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
  1. 1. Przepis na szybkie i proste ciasto z rabarbarem. Maślane ciasto powinno być miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Sukces kryje się we wprowadzeniu odpowiedniej ilości pęcherzyków powietrza do masy, co zależne jest zarówno od sposobu wykonania, jak i samych składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Formę 28x23cm wysmarować odrobiną masła i oprószyć bułką tartą.
    Przepis na szybkie i proste ciasto z rabarbarem. Maślane ciasto powinno być miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Sukces kryje się we wprowadzeniu odpowiedniej ilości pęcherzyków powietrza do masy, co zależne jest zarówno od sposobu wykonania, jak i samych składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Formę 28x23cm wysmarować odrobiną masła i oprószyć bułką tartą.
  2. 2. Należy zacząć od ucierania masła, powinno być bardzo miękkie. Do misy dodać 200g masła oraz cukier, ucierać na średnich obrotach, do uzyskania bladożółtej, kremowej masy. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać 225g mąki, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Aby dostarczyć ciastu odpowiednią ilość powietrza, najlepiej jest wymieszać wszystkie składniki bardzo powoli, używając drewnianej łyżki. Przełożyć masę do brytfanny.
  3. 3. Rabarbar posiekać na 2cm kawałki. Ułożyć na spodzie ciasta, lekko wciskając w masę.
  4. 4. W małej misce wymieszać pozostałą ilość masła (75g), mąki (75g) i cynamonu (1łyżeczka) oraz brązowy cukier. Masło do kruszonki powinno być zimne i twarde, posiekane. Mieszać, aż składniki połączą się w strukturę przypominającą pokruszony chleb. Posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec przez kolejne 20 minut, do suchego patyczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Ciasto najlepiej smakuje z kompotem rabarbarowym, bądź podawane na ciepło z lodami. Smacznego!
    W małej misce wymieszać pozostałą ilość masła (75g), mąki (75g) i cynamonu (1łyżeczka) oraz brązowy cukier. Masło do kruszonki powinno być zimne i twarde, posiekane. Mieszać, aż składniki połączą się w strukturę przypominającą pokruszony chleb. Posypać po wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec przez kolejne 20 minut, do suchego patyczka. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Ciasto najlepiej smakuje z kompotem rabarbarowym, bądź podawane na ciepło z lodami. Smacznego!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
wh0cd164509 nolvadex amoxicillin 1 gram elocon cream .1 doxylin abilify phenergan medication
wh0cd294752 BUY MELOXICAM buy eurax
wh0cd240389 tretinoin visa prednisolone no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.183