Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Mazurek malinowo-pistacjowy

Mazurek malinowo-pistacjowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.79
19
Średnia 3.79 / 5 (19 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko skondensowane słodzone  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kruchy spód
Składniki potrzebne do wykonania Kruchy spód
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Posiekać nożem wszystkie składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto (odłożyć 1/5 ilości ciasta) i rozwałkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić na kratce.
    Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Posiekać nożem wszystkie składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto (odłożyć 1/5 ilości ciasta) i rozwałkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa kajmakowa
  1. 1. Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka (tak, aby cała była przykryta wodą, co jakiś czas należy dolewać wodę) i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Wyjąć puszkę, otworzyć po kilku minutach i odstawić do przestudzenia. Mikserem ubić na sztywno kremówkę. Dodawać po łyżce schłodzonego kajmaku i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód.
    Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka (tak, aby cała była przykryta wodą, co jakiś czas należy dolewać wodę) i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Wyjąć puszkę, otworzyć po kilku minutach i odstawić do przestudzenia. Mikserem ubić na sztywno kremówkę. Dodawać po łyżce schłodzonego kajmaku i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód.
Mus malinowy
Składniki potrzebne do wykonania Mus malinowy
Dżem malinowy - 280 g
Woda - 4 łyżki stołowe
  1. 1. W garnuszku wymieszać dżem z wodą i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Wykładać mus łyżeczką na krem kajmakowy, następnie wykałaczką zataczać ósemki, tworząc nieregularne wzorki.
    W garnuszku wymieszać dżem z wodą i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Wykładać mus łyżeczką na krem kajmakowy, następnie wykałaczką zataczać ósemki, tworząc nieregularne wzorki.
Posypka
Składniki potrzebne do wykonania Posypka
Pistacje łuskane - 50 g
  1. 1. Całość posypać posiekanymi pistacjami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
    Całość posypać posiekanymi pistacjami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mazurek malinowo-pistacjowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
wh0cd195104 valtrex medication diflucan as explained here amoxil
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.253