Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Mazurek czekoladowo-waniliowy

Mazurek czekoladowo-waniliowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.38
26
Średnia 3.38 / 5 (26 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko skondensowane słodzone  g  x  kcal = 0 kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Aromat waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kruchy spód
Składniki potrzebne do wykonania Kruchy spód
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa kajmakowa
Masło - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać cukier, masło oraz ziarenka wanilii. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa się połączy i zgęstnieje (ok. 10 minut). Przełożyć na spód ciasta i poczekać aż zastygnie.
Masa czekoladowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa czekoladowa
Czekolada gorzka 70% - 150 g
Likier kakaowo-waniliowy Baileys - 2 łyżki stołowe
  1. 1. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
    W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
Posypka
Składniki potrzebne do wykonania Posypka
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
    Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Mazurek czekoladowo-waniliowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: kakao
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd825918 Amitriptyline 10 Mg furosemide 20 mg tab
wh0cd577871 bentyl pills buy anafranil online anafranil buy allopurinol avodart baclofen
wh0cd717195 trazodone tablets Buy Propecia
wh0cd424996 ACYCLOVIR LOWEST PRICE
wh0cd424990 prednisolone by mail
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:5.628