Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Mazurek czekoladowo-waniliowy

Mazurek czekoladowo-waniliowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.38
26
Średnia 3.38 / 5 (26 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko skondensowane słodzone  g  x  kcal = 0 kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Aromat waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kruchy spód
Składniki potrzebne do wykonania Kruchy spód
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa kajmakowa
Masło - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać cukier, masło oraz ziarenka wanilii. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa się połączy i zgęstnieje (ok. 10 minut). Przełożyć na spód ciasta i poczekać aż zastygnie.
Masa czekoladowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa czekoladowa
Czekolada gorzka 70% - 150 g
Likier kakaowo-waniliowy Baileys - 2 łyżki stołowe
  1. 1. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
    W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
Posypka
Składniki potrzebne do wykonania Posypka
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
    Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Mazurek czekoladowo-waniliowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: kakao
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.132