Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Faworki

Faworki
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.48
23
Średnia 3.48 / 5 (23 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kwaśna 18%  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Faworki
  1. 1. Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy na gładka masę. Po zagnieceniu mocno bić ciasto wałkiem (jak macie gorszy dzień to można się porządnie wyżyć na tym cieście ;) ). Schłodzić w lodówce, ok 30 min.
  2. 2. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać z niego prostokąty o wymiarach ok 10x 3 cm, każdy prostokąt naciąć w środku (ok 2 cm linia), jeden koniec przekładać przez dziurkę, tak aby ciasto sie zawinęło. Tak przygotowane faworki smażyć na patelni na głębokim oleju. Przekręcać jak się zarumienią. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem dla smaku.
    Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać z niego prostokąty o wymiarach ok 10x 3 cm, każdy prostokąt naciąć w środku (ok 2 cm linia), jeden koniec przekładać przez dziurkę, tak aby ciasto sie zawinęło. Tak przygotowane faworki smażyć na patelni na głębokim oleju. Przekręcać jak się zarumienią. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem dla smaku.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób:
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Kuchnie świata: kuchnia polska
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.717