Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Czekoladowo-orzechowy krem do smarowania

Czekoladowo-orzechowy krem do smarowania
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.52
23
Średnia 3.52 / 5 (23 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech laskowy  g  x  kcal =  kcal
Migdał  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Ekstrakt z wanilii  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Czekoladowo-orzechowy krem do smarowania
  1. 1. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wysypać na nią orzechy laskowe. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Prażyć przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aż orzechy lekko się zrumienią i skórka zacznie od nich odchodzić. Uprażone orzechy obrać ze skórek – przełożyć je na czysty ręcznik i pocierać. Należy pozbyć się jak największej ilości skórek, aby nie nadały kremowi gorzkiego smaku. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wszystkie orzechy zmiksować w malakserze przez ok. 5-8 minut do uzyskania płynnej masy – masła orzechowego. Pozostaną w niej drobinki orzechów, co jest normalne i nie należy się tym przejmować.
  2. 2. Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz kakao, wymieszać na małym ogniu, posolić. Dodać wanilię i zestawić z ognia. Do masy kakaowej przelać masło orzechowe, wszystko wymieszać (najlepiej ponownie zmiksować). Jeżeli masa będzie zbyt płynna (w zależności od ilości użytych orzechów), dodać do zagęszczenia mleko w proszku. Przełożyć do słoiczków, odstawić, aby masa stężała, najlepiej na całą noc.
    Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz kakao, wymieszać na małym ogniu, posolić. Dodać wanilię i zestawić z ognia. Do masy kakaowej przelać masło orzechowe, wszystko wymieszać (najlepiej ponownie zmiksować). Jeżeli masa będzie zbyt płynna (w zależności od ilości użytych orzechów), dodać do zagęszczenia mleko w proszku. Przełożyć do słoiczków, odstawić, aby masa stężała, najlepiej na całą noc.
  3. 3. Rano przygotować na śniadanie kanapki ze świeżej bagietki oraz pysznego kremu. Popijać ciepłym mlekiem. W moim domu nikt nie mógł się im oprzeć!
    Rano przygotować na śniadanie kanapki ze świeżej bagietki oraz pysznego kremu. Popijać ciepłym mlekiem. W moim domu nikt nie mógł się im oprzeć!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób:
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Miksowanie
Rodzaj głównego składnika: orzechy
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Imprezy dla dzieci,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd872630 cephalexin diclofenac provera medicine seroquel tamoxifen 20 mg prozac buy cipro xr
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.568