Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Czekoladowy tort z masłem orzechowym

Czekoladowy tort z masłem orzechowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.56
18
Średnia 3.56 / 5 (18 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Orzech arachidowy  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt kakaowy
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt kakaowy
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Czekolada gorzka - 50 g
Konfitura malinowa - 400 g
Woda - 1 szklanka
Cukier - 1 łyżka stołowa
Sok malinowy - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Rozpuścić w wodzie cukier, sok z cytryny oraz sok malinowy, wymieszać i nasączyć blaty biszkoptu.
  2. 2. Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
    Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  3. 3. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 masy orzechowej, przykryć drugim blatem. Wyłożyć konfiturę malinową, przykryć kolejnym blatem. Wyłożyć pozostałą ilość masy, wysmarować wierzch oraz boki. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Masło - 2 łyżki stołowe
Czekolada gorzka - 200 g
  1. 1. Rozpuścić masło na patelni. Dodać cukier i posiekane orzechy (niesolone!). Zrumienić i wyłożyć na wytłuszczoną blachę. Po wystygnięciu pokruszyć.
  2. 2. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
    W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
  3. 3. Gdy polewa ostygnie, polać tort, a następnie posypać orzechową kruszonką. Wstawić do lodówki do czasu podania. Smacznego!
Czekoladowy tort z masłem orzechowym
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: orzechy
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.051