Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Czekoladowy tort z masłem orzechowym

Czekoladowy tort z masłem orzechowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.56
18
Średnia 3.56 / 5 (18 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Orzech arachidowy  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt kakaowy
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt kakaowy
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Czekolada gorzka - 50 g
Konfitura malinowa - 400 g
Woda - 1 szklanka
Cukier - 1 łyżka stołowa
Sok malinowy - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Rozpuścić w wodzie cukier, sok z cytryny oraz sok malinowy, wymieszać i nasączyć blaty biszkoptu.
  2. 2. Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
    Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  3. 3. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 masy orzechowej, przykryć drugim blatem. Wyłożyć konfiturę malinową, przykryć kolejnym blatem. Wyłożyć pozostałą ilość masy, wysmarować wierzch oraz boki. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Masło - 2 łyżki stołowe
Czekolada gorzka - 200 g
  1. 1. Rozpuścić masło na patelni. Dodać cukier i posiekane orzechy (niesolone!). Zrumienić i wyłożyć na wytłuszczoną blachę. Po wystygnięciu pokruszyć.
  2. 2. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
    W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
  3. 3. Gdy polewa ostygnie, polać tort, a następnie posypać orzechową kruszonką. Wstawić do lodówki do czasu podania. Smacznego!
Czekoladowy tort z masłem orzechowym
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: orzechy
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.797