Przepis stworzony przez Marcin Budynek
Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów kulinarnych. Jego specjalnością są dania śródziemnomorskie i kuchnia polska.
Zapraszam na mój blog »
~ Marcin Budynek

Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego

Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Wędzony łosoś norweski - 400 g
Świeży łosoś norweski - 300 g
Ikra z łososia norweskiego - 1 opakowanie
Sól - wg. uznania
Ocena
4
23
Średnia 4 / 5 (23 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Teryna z dwóch rodzajów łososia norweskiego: wędzonego i świeżego
  1. 1. Mocno rozgrzać patelnię teflonową i podsmażyć świeżego łososia norweskiego na oliwie, po 2 min. z każdej strony. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
  2. 2. Do masy dodać pół pęczka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać przyprawy i odstawić aż do ostygnięcia.
  3. 3. Wyłożyć dno i boki naczynia do teryny paskami wędzonego łososia. Powinny wystawać ponad brzeg naczynia.
  4. 4. Dwa plastry łososia zachować, resztę zmielić i dodać do masy. Warstwę masy łososiowej ułożyć na dnie naczynia, przykryć plastrem łososia wędzonego, na tym ułożyć drugą warstwę masy łososiowej, kolejny plaster łososia wędzonego i jeszcze jedną warstwę masy.
  5. 5. Górę zakryć plastrami łososia wystającymi z naczynia. Kilka razy uderzyć naczyniem o blat, tak żeby całość dobrze się ułożyła. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  6. 6. Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.
    Terynę wyjąć z naczynia i pokroić w plastry. Ozdobić ikrą łososiową i liśćmi sałaty. Danie można przygotować w mniejszych oddzielnych naczyniach.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.683