Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.1
42
Średnia 4.1 / 5 (42 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal =  kcal
Truskawka  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
  1. 1. Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy jako dekoracja/ dodatek do naleśników.
  2. 2. Ciasto: Mleko wlewamy do miseczki, dodajemy przesianą mąkę pszenną, rozbite jajka, odrobinę soli i 2 łyżeczki cukru, na koniec odrobinę oliwy. Całość miksujemy do postaci gęstego lejącego się ciasta naleśnikowego. Dzielimy go na 3 części.
  3. 3. Do pierwszej części ciasta naleśnikowego dodamy 2 łyżeczki soku z buraka, zamieszamy. Do drugiej części kurkumę, zamieszamy. Do pozostałej części dodamy świeże liście szpinaku i blendujemy za pomocą miksera.
  4. 4. Każdego naleśnika smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej za pomocą pergaminu oliwą. Naleśniki smażymy do momentu ścięcia się ciasta z jednej strony i ściągamy z patelni.
  5. 5. Sposób podania: Pomarańcze kroimy na krajalnicy bądź nożem na ok 3-4mm, wykrawając środek, miąższ tak aby powstały nam cienkie długie paski. Na wystudzone naleśniki nakładamy gałkę loda, zawijamy w postać sakiewki i zawiązujemy w długie wąskie plasterki obranej pomarańczy. Na talerzu serwujemy mus, układając obok sakiewki z naleśników i całe truskawki. Do naleśników możemy użyć dżemy, musy posypki z cukru pudru i bitą śmietanę. Wszystko zależne jest od inwencji twórczej i „zachcianek” naszych dzieci bądź smakoszy.
    Sposób podania:
Pomarańcze kroimy na krajalnicy bądź nożem na ok 3-4mm, wykrawając środek, miąższ tak aby powstały nam cienkie długie paski. 

Na wystudzone naleśniki nakładamy gałkę loda, zawijamy w postać sakiewki i zawiązujemy w długie wąskie plasterki obranej pomarańczy.  Na talerzu serwujemy mus, układając obok sakiewki z naleśników i całe truskawki.

Do naleśników możemy użyć dżemy, musy posypki z cukru pudru i bitą śmietanę. Wszystko zależne jest od inwencji twórczej i „zachcianek” naszych dzieci bądź smakoszy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje: Imprezy dla dzieci,
Pozostałe: Przepisy dla dzieci,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.631