Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Tort kibica :)

Tort kibica :)
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.48
27
Średnia 3.48 / 5 (27 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt kakaowy
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt kakaowy
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. 2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
  3. 3. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Likier Cointreau - 6 łyżek stołowych
  1. 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  2. 2. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć likierem.
  3. 3. Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
    Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
  4. 4. Przykryć pierwszy blat truskawkami, układając je promieniście, przecięciem do dołu. Wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, kolejną porcją truskawek, kremu oraz trzecim blatem. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu cream cheese - 600 g
  1. 1. Na wysokich obrotach miksera utrzeć serek cream cheese, stopniowo dodając cukier puder. Masa musi być błyszcząca i bardzo puszysta.
  2. 2. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go z wierzchu powstałą masą. Wyrównac łopatką. Wstawić z powrotem do lodówki na około 4 godziny.
    Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go z wierzchu powstałą masą. Wyrównac łopatką. Wstawić z powrotem do lodówki na około 4 godziny.
  3. 3. Propozycja dekoracji: wyciąć z tekturki kształt piłki futbolowej, pozostawiając jedynie białe pola. Nałożyć szablon na wierzch tortu i posypać kakaem. Dekorować tort najlepiej tuż przed podaniem. Tort jest przepyszny i będzie idealnym prezentem dla każdego prawdziwego kibica :) Smacznego!
Tort kibica :)
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mleko i produkty mleczne
Kuchnie świata:
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.998