Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.13
40
Średnia 4.13 / 5 (40 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wątroba z kaczki  g  x  kcal = 0 kcal
Ocet balsamiczny  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Oúzo  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
  1. 1. Mus: Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier i zalewamy go octem balsamicznym, odparowując go na wolnym ogniu do postaci gęstego lejącego się musu.
  2. 2. Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min. Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego. Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
    Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min.
Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. 
Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. 
Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego.
Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Flambirowanie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
wh0cd164509 nolvadex amoxicillin 1 gram elocon cream .1 doxylin abilify phenergan medication
wh0cd294752 BUY MELOXICAM buy eurax
wh0cd240389 tretinoin visa prednisolone no rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.212