Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.13
40
Średnia 4.13 / 5 (40 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wątroba z kaczki  g  x  kcal = 0 kcal
Ocet balsamiczny  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Oúzo  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Sól morska  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
  1. 1. Mus: Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier i zalewamy go octem balsamicznym, odparowując go na wolnym ogniu do postaci gęstego lejącego się musu.
  2. 2. Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min. Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego. Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
    Szparagi obieramy i gotujemy w pozycji pionowej, z niewielką ilością wody (szczytami szparagów ku górze) w wąskim garnuszku ok 5min.
Całe jajko wbijamy do woreczka z odrobiną oliwy, solimy i pierzymy, woreczek zawiązujemy. Jajko gotujemy w rondelku ok 4 minut do momentu ścięcia się białka. 
Oczyszczoną ze ścięgien, umytą i wysuszoną wątróbkę smażymy na niewielkiej ilości masła ok 3minut, dokładając pokrojone w cząstki jabłka, gwiazdki anyżu na koniec solimy i pieprzymy. 
Wątróbkę podlewamy wódką anyżową, podpalamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę musu z octu balsamicznego.
Na szparagach układamy wątróbkę i obok serwujemy jajko mole( w koszulce). Do dekoracji możemy użyć kiełków, liści botwinki, szpinaku itp.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Flambirowanie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Wiosna,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd456713 Wellbutrin Online Allopurinol Pills erythromycin
wh0cd347989 erythromycin online stromectol where to buy synthroid benicar zoloft buy celexa
wh0cd293627 propranolol prednisone hydrochlorothiazide eurax strattera
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.417