Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sezam biały i czarny - wg. uznania
Masło - 1 łyżka stołowa
Sake - 3 łyżki stołowe
Sos sojowy shoyu - 2 łyżki stołowe
Mirin - 1 łyżka stołowa
Cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
Imbir (sok) - 25 g
Sałaty (różne) - 2 wg uznania
Ocena
4.21
42
Średnia 4.21 / 5 (42 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z kury  g  x  kcal =  kcal
Olej sezamowy  g  x  kcal =  kcal
Makaron ryżowy  g  x  kcal = 0 kcal
Kalafior  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sake  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
  1. 1. Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), Mirin (lub białe wino), cukier trzcinowy,imbir) na patelni lub w rondelku postawionym na niewielkim płomieniu kuchenki. Stale mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (gęsty, lejący się sos).
  2. 2. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy sezamowej. Do usmażonego kurczaka dodajemy ziarna sezamu oraz sos teriyaki.
  3. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minut, hartujemy zimną wodą. Ostudzony makaron możemy pokroić na paski ok 4cm długości, łączymy go z kurczakiem. Kalafior dzielimy na mniejsze „różyczki” i gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Pomidora obieramy ze skórki i dzielimy na kilka cząstek.
  4. 4. Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
    Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
  5. 5. Najlepiej moim zdaniem pasuje wino z Australii, półsłodkie, które ciągle wraca w przypadku aromatycznej i słonej kuchni. Słodycz pochodzi od szczepu Gewurztraminer. Kobieca sałatka i kobiece wino. Polecam!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata: kuchnia japońska
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.265