Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.

Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sezam biały i czarny - wg. uznania
Masło - 1 łyżka stołowa
Sake - 3 łyżki stołowe
Sos sojowy shoyu - 2 łyżki stołowe
Mirin - 1 łyżka stołowa
Cukier trzcinowy - 2 łyżki stołowe
Imbir (sok) - 25 g
Sałaty (różne) - 2 wg uznania
Ocena
4.23
43
Średnia 4.23 / 5 (43 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z kury  g  x  kcal =  kcal
Olej sezamowy  g  x  kcal =  kcal
Makaron ryżowy  g  x  kcal = 0 kcal
Kalafior  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sake  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
  1. 1. Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), Mirin (lub białe wino), cukier trzcinowy,imbir) na patelni lub w rondelku postawionym na niewielkim płomieniu kuchenki. Stale mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (gęsty, lejący się sos).
  2. 2. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy sezamowej. Do usmażonego kurczaka dodajemy ziarna sezamu oraz sos teriyaki.
  3. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minut, hartujemy zimną wodą. Ostudzony makaron możemy pokroić na paski ok 4cm długości, łączymy go z kurczakiem. Kalafior dzielimy na mniejsze „różyczki” i gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Pomidora obieramy ze skórki i dzielimy na kilka cząstek.
  4. 4. Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
    Mix sałat dzielimy na mniejsze listki i przekładamy do naczynia, pucharka w którym będziemy go serwować. Na sałaty nakładamy kurczaka wraz z makaronem, a na wierzchnią warstwę kilka „różyczek” kalafiora i cząstki pomidora.
  5. 5. Najlepiej moim zdaniem pasuje wino z Australii, półsłodkie, które ciągle wraca w przypadku aromatycznej i słonej kuchni. Słodycz pochodzi od szczepu Gewurztraminer. Kobieca sałatka i kobiece wino. Polecam!
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata: kuchnia japońska
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe: Afrodyzjaki,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.752