Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Tort malinowy

Tort malinowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.44
32
Średnia 3.44 / 5 (32 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Konfitura malinowa  g  x   kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką.
  2. 2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
  3. 3. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Maliny - 500 g
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
Woda - 1 szklanka
  1. 1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 blaty. Rozrobić syrop malinowy w szklance wody. Nasączyć każdy z blatów.
  2. 2. Na dolny oraz środkowy spód wyłożyć konfiturę oraz maliny.
  3. 3. Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
    Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
  4. 4. Przykryć kremem maliny, całość lekko docisnąć trzecim blatem.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu cream cheese - 600 g
Cukier puder - 1.5 szklanek
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
  1. 1. Na wysokich obrotach miksera utrzeć serek typu cream cheese, stopniowo dodając cukier puder. Masa musi być błyszcząca i bardzo puszysta.
  2. 2. Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
    Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
  3. 3. Szpatułką nakładać krem na tort. Białą masę rozprowadzić na wierzchu tortu oraz na górnej i środkowej części brzegów. Różową masę nałożyć na dolną oraz środkową część. Obracając tort wygładzić i lekko połączyć ze sobą masy tak, aby powstał efekt lekkiego cieniowania.
  4. 4. Wstawić tort do lodówki na conajmniej 4 godziny przed podaniem.
Tort malinowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.81