Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Tort malinowy

Tort malinowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.44
32
Średnia 3.44 / 5 (32 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Konfitura malinowa  g  x   kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką.
  2. 2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
  3. 3. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Maliny - 500 g
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
Woda - 1 szklanka
  1. 1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 blaty. Rozrobić syrop malinowy w szklance wody. Nasączyć każdy z blatów.
  2. 2. Na dolny oraz środkowy spód wyłożyć konfiturę oraz maliny.
  3. 3. Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
    Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
  4. 4. Przykryć kremem maliny, całość lekko docisnąć trzecim blatem.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu cream cheese - 600 g
Cukier puder - 1.5 szklanek
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
  1. 1. Na wysokich obrotach miksera utrzeć serek typu cream cheese, stopniowo dodając cukier puder. Masa musi być błyszcząca i bardzo puszysta.
  2. 2. Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
    Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
  3. 3. Szpatułką nakładać krem na tort. Białą masę rozprowadzić na wierzchu tortu oraz na górnej i środkowej części brzegów. Różową masę nałożyć na dolną oraz środkową część. Obracając tort wygładzić i lekko połączyć ze sobą masy tak, aby powstał efekt lekkiego cieniowania.
  4. 4. Wstawić tort do lodówki na conajmniej 4 godziny przed podaniem.
Tort malinowy
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.811