Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Ciasto z masą serową i morelami

Ciasto z masą serową i morelami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.95
20
Średnia 3.95 / 5 (20 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Morele  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Cukier - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy (wanilinowy) oraz sodę oczyszczoną i wymieszać.
  2. 2. Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
    Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
  3. 3. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na ok. 15 minut do lodówki.
  4. 4. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
  5. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Placek nawinąć na wałek i przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto powinno przylegać do brzegów formy. Odkroić wystające kawałki ciasta. Całe ciasto ponakłuwać widelcem.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Serek typu cream cheese - 250 g
  1. 1. Morele umyć i przekroić na połówki. Ułożyć promieniście przecięciem do dołu na spodzie ciasta.
  2. 2. Serek mascarpone utrzeć z serkiem cream cheese na gładką masę. Dodać całe jajka, jedno po drugim, cukier waniliowy (wanilinowy) i całość lekko ubić. Można dodać więcej cukru, ok. 1/4 szklanki cukru kryształowego, jednak polewa będzie na tyle słodka, że nie jest to konieczne.
  3. 3. Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
    Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu Cream Cheese - 125 g
Borówki amerykańskie - 200 g
  1. 1. Masło musi być ogrzane do temperatury pokojowej. Serek natomiast zimny, prosto z lodówki.
  2. 2. W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
    W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
  3. 3. Rozsmarować krem na przestudzonym cieście. Posypać borówkami i wstawić do lodówki. Schładzać co najmniej kilka godzin. Obkroić nożem dookoła i uwolnić ciasto z formy. Sprawdzi się jako pyszny dodatek do porannej kawy. Smacznego!
Ciasto z masą serową i morelami
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd804399 Cymbalta Motilium No Rx Kamagra Over The Counter buy albenza Paxil Online
wh0cd482610 wellbutrin by mail Buy Lipitor
wh0cd729647 buy doxycycline toradol online flagyl tetracycline sildenafil
wh0cd325354 buspirone HYZAAR
wh0cd729642 buspar by mail buy rimonabant clindamycin by mail order
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.826