Przepis stworzony przez a-cook-oo
a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Zapraszam na mój blog »
~ a-cook-oo

Ciasto z masą serową i morelami

Ciasto z masą serową i morelami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.95
20
Średnia 3.95 / 5 (20 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Morele  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Ser Mascarpone  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Cukier - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy (wanilinowy) oraz sodę oczyszczoną i wymieszać.
  2. 2. Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
    Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
  3. 3. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na ok. 15 minut do lodówki.
  4. 4. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
  5. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Placek nawinąć na wałek i przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto powinno przylegać do brzegów formy. Odkroić wystające kawałki ciasta. Całe ciasto ponakłuwać widelcem.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Serek typu cream cheese - 250 g
  1. 1. Morele umyć i przekroić na połówki. Ułożyć promieniście przecięciem do dołu na spodzie ciasta.
  2. 2. Serek mascarpone utrzeć z serkiem cream cheese na gładką masę. Dodać całe jajka, jedno po drugim, cukier waniliowy (wanilinowy) i całość lekko ubić. Można dodać więcej cukru, ok. 1/4 szklanki cukru kryształowego, jednak polewa będzie na tyle słodka, że nie jest to konieczne.
  3. 3. Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
    Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu Cream Cheese - 125 g
Borówki amerykańskie - 200 g
  1. 1. Masło musi być ogrzane do temperatury pokojowej. Serek natomiast zimny, prosto z lodówki.
  2. 2. W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
    W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
  3. 3. Rozsmarować krem na przestudzonym cieście. Posypać borówkami i wstawić do lodówki. Schładzać co najmniej kilka godzin. Obkroić nożem dookoła i uwolnić ciasto z formy. Sprawdzi się jako pyszny dodatek do porannej kawy. Smacznego!
Ciasto z masą serową i morelami
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: złożony (wieloetapowy)
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: owoce
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.786