Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mascarpone - 50 g
Marmolada pomarańczowa - 1 łyżeczka do herbaty
Koniak - 10 ml
Czekolada gorzka - 100 g
Mleko 3,2% - 50 ml
Białko jajka kurzego - 1 sztuka
Mąka pszenna - 0.5 łyżeczki do herbaty
Masło - 25 g
Bułka tarka - 0.5 łyżeczki do herbaty
Maliny - 50 g
Czarne jagody - 50 g
Cukier trzcinowy - wg. uznania
Cukier puder - wg. uznania
Mięta - 6 listków
Ocena
4.03
32
Średnia 4.03 / 5 (32 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
  1. 1. Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
    Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
  2. 2. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
  3. 3. Maliny lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem mięty i cukru trzcinowego.Czarne jagody lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem tylko cukru trzcinowego. Smacznego
  4. 4.  Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/1
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Nie wymagające gotowania
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.216