Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mascarpone - 50 g
Marmolada pomarańczowa - 1 łyżeczka do herbaty
Koniak - 10 ml
Czekolada gorzka - 100 g
Mleko 3,2% - 50 ml
Białko jajka kurzego - 1 sztuka
Mąka pszenna - 0.5 łyżeczki do herbaty
Masło - 25 g
Bułka tarka - 0.5 łyżeczki do herbaty
Maliny - 50 g
Czarne jagody - 50 g
Cukier trzcinowy - wg. uznania
Cukier puder - wg. uznania
Mięta - 6 listków
Ocena
4.03
32
Średnia 4.03 / 5 (32 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
  1. 1. Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
    Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
  2. 2. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
  3. 3. Maliny lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem mięty i cukru trzcinowego.Czarne jagody lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem tylko cukru trzcinowego. Smacznego
  4. 4.  Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/1
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Nie wymagające gotowania
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje:
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
wh0cd880287 cytotec order colchicine anafranil cheapest adalat
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:5.689