Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Foie gras - 80 g
Sól perska niebieska - wg. uznania
Mix młodych sałat - 50 g
Sharon (kaki) - 0.5 sztuki
Pigwa - 0.5 sztuki
Cukier - 1 łyżka stołowa
Białe wino - 50 ml
Czerwone wino - 50 ml
Marmolada jeżynowa Can Bech - 2 łyżeczki do herbaty
Oliwa La Chinata - 25 ml
Ocet balsamiczny - wg. uznania
Cytryna - wg. uznania
Ocena
4.1
29
Średnia 4.1 / 5 (29 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
  1. 1. Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
    Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. 2. Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
    Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
  3. 3. Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
    Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
  4. 4. Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny. Smacznego
    Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny.
Smacznego
  5. 5. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl/
    Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.402