Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Foie gras - 80 g
Sól perska niebieska - wg. uznania
Mix młodych sałat - 50 g
Sharon (kaki) - 0.5 sztuki
Pigwa - 0.5 sztuki
Cukier - 1 łyżka stołowa
Białe wino - 50 ml
Czerwone wino - 50 ml
Marmolada jeżynowa Can Bech - 2 łyżeczki do herbaty
Oliwa La Chinata - 25 ml
Ocet balsamiczny - wg. uznania
Cytryna - wg. uznania
Ocena
4.1
29
Średnia 4.1 / 5 (29 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
  1. 1. Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
    Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. 2. Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
    Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
  3. 3. Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
    Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
  4. 4. Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny. Smacznego
    Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny.
Smacznego
  5. 5. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl/
    Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd456713 Wellbutrin Online Allopurinol Pills erythromycin
wh0cd347989 erythromycin online stromectol where to buy synthroid benicar zoloft buy celexa
wh0cd293627 propranolol prednisone hydrochlorothiazide eurax strattera
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.719