Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.76
49
Średnia 3.76 / 5 (49 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Łosoś wędzony  g  x  kcal = 0 kcal
Żelatyna E441  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal =  kcal
Sezam czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
  1. 1. Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy odrobiną wywaru rybnego i śmietaną 18%. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Blendujemy dna gładką masę.
  2. 2. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy sporządzone i schłodzone velouté i miksujemy całość w blenderze, doprawiamy białym pieprzem. Przecieramy uzyskaną masę przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej części wywaru rybnego. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z łososia dodajemy schłodzoną (nie stężałą) żelatynę mieszamy. Do masy dodajemy powoli ubitą śmietanę, łącząc całość.
  3. 3. Formę wykładamy folią spożywczą, na dno rozsypujemy sezam oraz wypełniamy masą z łososia. Ważne jest aby wypełnioną formę kilka razy uderzyć o blat stołu roboczego aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i masa była jednolita.
  4. 4. Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
    Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Blenderowanie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.992