Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.73
48
Średnia 3.73 / 5 (48 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Łosoś wędzony  g  x  kcal = 0 kcal
Żelatyna E441  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal =  kcal
Sezam czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
  1. 1. Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy odrobiną wywaru rybnego i śmietaną 18%. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Blendujemy dna gładką masę.
  2. 2. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy sporządzone i schłodzone velouté i miksujemy całość w blenderze, doprawiamy białym pieprzem. Przecieramy uzyskaną masę przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej części wywaru rybnego. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z łososia dodajemy schłodzoną (nie stężałą) żelatynę mieszamy. Do masy dodajemy powoli ubitą śmietanę, łącząc całość.
  3. 3. Formę wykładamy folią spożywczą, na dno rozsypujemy sezam oraz wypełniamy masą z łososia. Ważne jest aby wypełnioną formę kilka razy uderzyć o blat stołu roboczego aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i masa była jednolita.
  4. 4. Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
    Formę wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, wyciągamy za folię i porcjujemy wedle uznania. Na każdy kawałek dodajemy odrobinę kawioru dekorując mikro ziołami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: powyżej 12
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Blenderowanie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.05