Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni

Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwica wołowa - 400 g
Rzodkiewka - 8 sztuk
Ziemniaki - 4 sztuki
Ocena
4.15
34
Średnia 4.15 / 5 (34 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula czerwona  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Szczypiorek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
  1. 1. Umyte ziemniaki kroimy w plastry ok 1,5cm, solimy i pieprzymy dodajemy odrobinę masła pakujemy do woreczka próżniowego aby "wyssać" powietrze. Podobnie robimy z rzodkiewką, natomiast cebulę przed spakowaniem dzielimy na 4 części i pakujemy do wspólnego woreczka z rzodkiewką (przy każdym warzywie dodajemy przyprawy oraz odrobinę masła). Marchewkę dzielimy po długości na dwie części i podobnie jak wyżej pakujemy z masłem i odrobiną soli i pieprzu.
  2. 2. Ustawiamy cyrkulator temperatury na urządzeniu do gotowania próżniowego na 85*C i gotujemy w tej temperaturze ziemniaki ok 1,5godziny. Marchew gotujemy 30 minut w temperaturze 85*C. Natomiast cebulę oraz rzodkiewkę gotować będziemy 30 minut w 65*C.
  3. 3. Mięso dzielimy na 2 steki po ok 2,5cm opruszamy świeżo mielonym pieprzem możemy wedle upodobań dodać odrobinę wina porto oraz gałązkę rozmarynu. Pakujemy próżniowo i gotujemy w kąpieli wodnej od ok 45 minut do 1,5godziny w temperaturze 58*C ( w zależności od grubości steka czas może być dłuższy- przedłużający czas gotowania, powiedzmy 18 godzin i powyżej może spowodować, że enzymy mięsa będą rozbijać zbyt dużo tkanki łącznej, zmieniając strukturę steka - w zależności od upodobań stopnia wysmażenia steka ustawiamy odpowiednią temperaturę wody- im wyższa tym krótszy czas gotowania sous vide). Źródło zdjęcia stopnia wysmażenia steków - internet.
    Mięso dzielimy na 2 steki po ok 2,5cm  opruszamy świeżo mielonym pieprzem możemy wedle upodobań dodać odrobinę wina porto oraz gałązkę rozmarynu. Pakujemy próżniowo i gotujemy w kąpieli wodnej od ok 45 minut do 1,5godziny w temperaturze 58*C ( w zależności od grubości steka czas może być dłuższy- przedłużający czas gotowania, powiedzmy 18 godzin i powyżej może spowodować, że enzymy mięsa będą rozbijać zbyt dużo tkanki łącznej, zmieniając strukturę steka - w zależności od upodobań stopnia wysmażenia steka ustawiamy odpowiednią temperaturę wody- im wyższa tym krótszy czas gotowania sous vide).

Źródło zdjęcia stopnia wysmażenia steków - internet.
  4. 4. Ugotowane sous vide ziemniaki wraz z sokami dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Pozostałe warzywa dodajemy do rondelka wraz z naturalnymi sokami i podgrzewamy. Steka wypakowujemy z woreczka i smażymy po ok 2 minuty z każdej strony doprawiając do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy dekorując listkami szpinaku lub roszponki.
    Ugotowane sous vide ziemniaki wraz z sokami dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
Pozostałe warzywa dodajemy do rondelka wraz z naturalnymi sokami i podgrzewamy.
Steka wypakowujemy z woreczka i smażymy po ok 2 minuty z każdej strony doprawiając do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy dekorując listkami szpinaku lub roszponki.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: W kąpieli wodnej
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523521 albendazole arimidex propecia order celebrex 200
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.187