Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni

Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwica wołowa - 400 g
Rzodkiewka - 8 sztuk
Ziemniaki - 4 sztuki
Ocena
4.17
35
Średnia 4.17 / 5 (35 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula czerwona  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Szczypiorek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
  1. 1. Umyte ziemniaki kroimy w plastry ok 1,5cm, solimy i pieprzymy dodajemy odrobinę masła pakujemy do woreczka próżniowego aby "wyssać" powietrze. Podobnie robimy z rzodkiewką, natomiast cebulę przed spakowaniem dzielimy na 4 części i pakujemy do wspólnego woreczka z rzodkiewką (przy każdym warzywie dodajemy przyprawy oraz odrobinę masła). Marchewkę dzielimy po długości na dwie części i podobnie jak wyżej pakujemy z masłem i odrobiną soli i pieprzu.
  2. 2. Ustawiamy cyrkulator temperatury na urządzeniu do gotowania próżniowego na 85*C i gotujemy w tej temperaturze ziemniaki ok 1,5godziny. Marchew gotujemy 30 minut w temperaturze 85*C. Natomiast cebulę oraz rzodkiewkę gotować będziemy 30 minut w 65*C.
  3. 3. Mięso dzielimy na 2 steki po ok 2,5cm opruszamy świeżo mielonym pieprzem możemy wedle upodobań dodać odrobinę wina porto oraz gałązkę rozmarynu. Pakujemy próżniowo i gotujemy w kąpieli wodnej od ok 45 minut do 1,5godziny w temperaturze 58*C ( w zależności od grubości steka czas może być dłuższy- przedłużający czas gotowania, powiedzmy 18 godzin i powyżej może spowodować, że enzymy mięsa będą rozbijać zbyt dużo tkanki łącznej, zmieniając strukturę steka - w zależności od upodobań stopnia wysmażenia steka ustawiamy odpowiednią temperaturę wody- im wyższa tym krótszy czas gotowania sous vide). Źródło zdjęcia stopnia wysmażenia steków - internet.
    Mięso dzielimy na 2 steki po ok 2,5cm  opruszamy świeżo mielonym pieprzem możemy wedle upodobań dodać odrobinę wina porto oraz gałązkę rozmarynu. Pakujemy próżniowo i gotujemy w kąpieli wodnej od ok 45 minut do 1,5godziny w temperaturze 58*C ( w zależności od grubości steka czas może być dłuższy- przedłużający czas gotowania, powiedzmy 18 godzin i powyżej może spowodować, że enzymy mięsa będą rozbijać zbyt dużo tkanki łącznej, zmieniając strukturę steka - w zależności od upodobań stopnia wysmażenia steka ustawiamy odpowiednią temperaturę wody- im wyższa tym krótszy czas gotowania sous vide).

Źródło zdjęcia stopnia wysmażenia steków - internet.
  4. 4. Ugotowane sous vide ziemniaki wraz z sokami dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Pozostałe warzywa dodajemy do rondelka wraz z naturalnymi sokami i podgrzewamy. Steka wypakowujemy z woreczka i smażymy po ok 2 minuty z każdej strony doprawiając do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy dekorując listkami szpinaku lub roszponki.
    Ugotowane sous vide ziemniaki wraz z sokami dajemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
Pozostałe warzywa dodajemy do rondelka wraz z naturalnymi sokami i podgrzewamy.
Steka wypakowujemy z woreczka i smażymy po ok 2 minuty z każdej strony doprawiając do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy dekorując listkami szpinaku lub roszponki.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: W kąpieli wodnej
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.71