Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.83
41
Średnia 3.83 / 5 (41 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kurczak  g  x  kcal =  kcal
Morele  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 30%  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
  1. 1. Trybowanie luzowanie kurczaka zaczniemy od odcięcia szyjki oraz gruczołu łojowego w postaci kupra. Odcinamy także końcówki skrzydeł w stawie łokciowym i nogi w stanie kolanowym. Następnie kładziemy kurczaka piersią na desce i nacinamy wzdłuż po kręgosłupie. Ostrożnie oddzielamy skórę oraz mięso od kości grzbietu od mięsa i skóry. Mięso oddzielamy ostrożnie i zsuwamy je w dół. Gdy dojdziemy do stawów udowych i skrzydeł wyłamujemy kości i przecinamy więzadła. Piersi oddzielamy delikatnie od żeber i delikatnym cięciem nóż prowadzimy wzdłuż mostka aby nie uszkodzić skóry. Kikuty skrzydełek okrawamy i zeskrobujemy mięso, wyciągamy je obracając skórę do środka. Podobną czynność wykonujemy wycinając kości z udek. Sprawionego kurczaka układamy na foli posypanej papryką słodką, solą, pieprzem i białym sezamem. Wyrównujemy mięso na całym płacie, solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką. Z odciętych kawałków mięsa sporządzimy farsz.
  2. 2. Mięso mielimy na drobnych oczkach, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz pokrojone na pół morele i śliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Gotowy farsz rozkładamy na płacie trybowanego kurczaka i zawijamy równomiernie wzdłuż pamiętając aby folia była w tym czasie napięta i utrzymywała roladę- końcówki foli zakręcamy jak cukierka. Gotową galantynę związujemy dratwą tak jak związuje się pieczeń lub nakładamy siatkę do pieczenia mięs.
    Mięso mielimy na drobnych oczkach, dodajemy schłodzoną śmietanę oraz pokrojone na pół morele i śliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.
Gotowy farsz rozkładamy na płacie trybowanego kurczaka i zawijamy równomiernie wzdłuż pamiętając aby folia była w tym czasie napięta i utrzymywała roladę- końcówki foli zakręcamy jak cukierka.
Gotową galantynę związujemy dratwą tak jak związuje się pieczeń lub nakładamy siatkę do pieczenia mięs.
  3. 3. Galantynę przygotować możemy dwoma technikami: Ustawiamy na piecu konwekcyjno parowym temperaturę 75*C i gotujemy galantynę w wilgotnym cieple ustawiając sondę igłową, którą wbijamy w roladę na określoną temperaturę 70*C- czyli proces gotowania zakończy się jak mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę. Domowy sposób – kąpiel wodna. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 150*C napełniamy brytfankę wodą i podgrzewamy ją do temperatury 80*C, następnie wkładamy roladę aby woda całkowicie ją pokryła i pieczemy obniżając temperaturę pieca do 140*C. W tym przypadku po ok 30-40 minutach musimy wbić termometr w mięso. Gotowa galantyna będzie miała temperaturę 70*C.
    Galantynę przygotować możemy dwoma technikami:
Ustawiamy na piecu konwekcyjno parowym temperaturę 75*C i gotujemy galantynę w wilgotnym cieple ustawiając sondę igłową, którą wbijamy w roladę na określoną temperaturę 70*C- czyli proces gotowania zakończy się jak mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę.
Domowy sposób – kąpiel wodna. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 150*C napełniamy brytfankę wodą i podgrzewamy ją do temperatury 80*C, następnie wkładamy roladę aby woda całkowicie ją pokryła i pieczemy obniżając temperaturę pieca do 140*C. W tym przypadku po ok 30-40 minutach musimy wbić termometr w mięso. Gotowa galantyna będzie miała temperaturę 70*C.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Ilość osób: 8-12
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: W kąpieli wodnej
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.72