Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym

Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Udko przepiórki - 1 sztuka
Młoda kapusta - 100 g
Foie gras - 30 g
Pomidory bez skórki - 50 g
Bulion drobiowy - 100 ml
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 1 ząbek
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Oliwa - 20 ml
Masło - 20 g
Rozmaryn - 1 gałązka
Cukier - wg. uznania
Ocena
3.76
37
Średnia 3.76 / 5 (37 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym
  1. 1. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy.Dodajemy pomidory bez skóry i dusimy około 1 minuty.Następnie podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż odparuje nam około połowa płynu.Następnie blendujemy sos i przecedzamy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy.Dodajemy pomidory bez skóry i dusimy około 1 minuty.Następnie podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż odparuje nam około połowa płynu.Następnie blendujemy sos i przecedzamy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  2. 2. Kapustę drobno kroimy.Przesmażamy krótko tak aby zachowała swoją chrupkość.Doprawiamy do smaku.
    Kapustę drobno kroimy.Przesmażamy krótko tak aby zachowała swoją chrupkość.Doprawiamy do smaku.
  3. 3. Udko przepiórki dzielimy na dwa kawałki.Przesmażamy z dodatkiem rozmarynu a następnie pieczemy około 8 minut w 160 stopniach.Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy i pokrywamy mięso masłem aby wzbogaciło smak przepiórki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Udko przepiórki dzielimy na dwa kawałki.Przesmażamy z dodatkiem rozmarynu a następnie pieczemy około 8 minut w 160 stopniach.Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy i pokrywamy mięso masłem aby wzbogaciło smak przepiórki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. 4. Na talerz wylewamy sos.Następnie układamy kapustę i przesmażony na suchej patelni plaster foie gras.Foie gras delikatnie posypujemy solą i układamy upieczone udko przepiórki. Smacznego
    Na talerz wylewamy sos.Następnie układamy kapustę i przesmażony na suchej patelni plaster foie gras.Foie gras delikatnie posypujemy solą i układamy upieczone udko przepiórki.
Smacznego
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób:
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
Rodzaj głównego składnika: drób
Kuchnie świata:
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523521 albendazole arimidex propecia order celebrex 200
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.436