Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.92
39
Średnia 3.92 / 5 (39 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Łosoś  g  x  kcal = 0 kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Ciasto francuskie  g  x   kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Rozmaryn  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
  1. 1. Przepis dedykowany Bożenie Kisielewicz z Warszawy z kulinarnymi pozdrowieniami od Szczypiora :) Łososia "oskórować", umyć i podzielić na 4 równe steki (po ok 120g każdy). Opruszyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
  2. 2. Obrany i pokrojony w plasterki czosnek smażymy na małym ogniu ok 2 minuty( pilnunujemy aby się nie przypalił bo będzie gorzki). Dodajemy partiami umyte liście szpinaku mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i ściągamy z ognia do wystygnięcia.
  3. 3. Ciasto rozwałkujemy i kroimy w 4 równe prostokąty. Na środek układamy szpinak i na nim kładziemy łososia. Ciasto zawijamy i obracamy o 180* układając na blaszce wyłożonej pergaminem. ( moment sklejenia ciasta musi być pod spodem łososia). Żółtko jajka rozdzielamy od białka. Za pomocą pędzla rozsmarowujemy żółtko na wierzchu ciasta i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180*C. *na zdjęciu dekoracja z owoców i ziół, a potrawa ułożona na puree z groszku cukrowego
    Ciasto rozwałkujemy i kroimy w 4 równe prostokąty. Na środek układamy szpinak i na nim kładziemy łososia. Ciasto zawijamy i obracamy o 180* układając na blaszce wyłożonej pergaminem. ( moment sklejenia ciasta musi być pod spodem łososia).
Żółtko jajka rozdzielamy od białka. Za pomocą pędzla rozsmarowujemy żółtko na wierzchu ciasta i posypujemy rozmarynem.
Zapiekamy 10 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180*C.

*na zdjęciu dekoracja z owoców i ziół, a potrawa ułożona na puree z   groszku cukrowego
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 3-4
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Urodziny, imieniny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.276