Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.

Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Krewetka black tiger - 6 sztuk
Mąka tempura - 100 g
Mango - 1 sztuka mała
Papryka Chilli - 1 sztuka mała
Limonka - 1 sztuka mała
Ocena
3.83
58
Średnia 3.83 / 5 (58 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cebula czerwona  g  x  kcal =  kcal
Brzoskwinia  g  x  kcal =  kcal
Burak ćwikłowy  g  x  kcal =  kcal
Mleko kokosowe  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.
  1. 1. Krewetki obieramy, odrywamy głowę pozostawiając na końcu ogona płetwę skorupiaka. Nacinamy od strony grzbietu na ok 3mm i czyścimy z cienkiej kiszki, a następnie nacinamy krewetkę delikatnie w poprzek w kilku miejscach, aby podczas smażenia była prosta i się nie zawijała. Myjemy i suszymy. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy startą skórkę limonki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania dodatków.
    Krewetki obieramy, odrywamy głowę pozostawiając na końcu ogona płetwę skorupiaka. Nacinamy od strony grzbietu na ok 3mm i czyścimy z cienkiej kiszki, a następnie nacinamy krewetkę delikatnie w poprzek w kilku miejscach, aby podczas smażenia była prosta i się nie zawijała. Myjemy i suszymy. Krewetki doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy startą skórkę limonki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania dodatków.
  2. 2. Mango oraz buraka obieramy ze skórki, kroimy w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cienkie słupki. Obraną cebulę kroimy w piórka i zagniatamy dłońmi z odrobiną soli i pieprzu aby delikatnie zmiękła, dodajemy do buraka i mango. W zależności od upodobań „ostrego” dodajemy pokrojoną w cienkie słupki papryczkę chilli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, skrapiając sokiem z połowy limonki. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy listki kolendry.
  3. 3. Sos: Ok 1 łyżeczkę stołową curry rozsypujemy na patelni teflonowej, podgrzewając ją i często mieszając( uważać aby nie spalić) dodajemy mleczko kokosowe i pozostałą część soku z limonki. Doprawiamy do smaku cukrem.
  4. 4. Ciasto: Do niewielkiej ilości lodowatej wody dodajemy powoli mąkę tempura mieszając dłonią aby uzyskać dosyć gęste ciasto jak na naleśniki. Ciasto może być niedokładnie rozmieszane, gdyż grudki nierozmieszanej mąki dodają tempurze swoistego uroku. Do ciasta dodajemy odrobinę curry. Krewetki, chwytając za ogon obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ok 4-5 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika: owoce morza
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Lato,
Szczególne okazje: Wieczór z przyjaciółmi,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd10507 plavix without rx
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.589