Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Halibut filet ze skórą - 160 g
Ryż arborio - 80 g
Szafran - wg. uznania
Masło - 50 g
Białe wino - 50 ml
Bulion warzywny - 100 ml
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Szalotka - 50 g
Tymianek świeży - 1 gałązka
Cytryna - 0.5 sztuki
Brukselka - 30 g
Szparagi zielone - 30 g
Groszek cukrowy - 30 g
Romanesco - 30 g
Oliwa - 20 ml
Olej - 20 ml
Cukier - wg. uznania
Ocena
3.75
53
Średnia 3.75 / 5 (53 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
  1. 1. Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
    Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
  2. 2. Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
    Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
  3. 3. Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. 4. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno. Smacznego
    Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno.
Smacznego
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.469