Przepis stworzony przez Łukasz Fulara
Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie.
Zapraszam na mój blog »
~ Łukasz Fulara

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Halibut filet ze skórą - 160 g
Ryż arborio - 80 g
Szafran - wg. uznania
Masło - 50 g
Białe wino - 50 ml
Bulion warzywny - 100 ml
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Szalotka - 50 g
Tymianek świeży - 1 gałązka
Cytryna - 0.5 sztuki
Brukselka - 30 g
Szparagi zielone - 30 g
Groszek cukrowy - 30 g
Romanesco - 30 g
Oliwa - 20 ml
Olej - 20 ml
Cukier - wg. uznania
Ocena
3.75
53
Średnia 3.75 / 5 (53 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
  1. 1. Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
    Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
  2. 2. Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
    Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
  3. 3. Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. 4. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno. Smacznego
    Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno.
Smacznego
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata:
Sezon: Całoroczne,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.815