Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.98
54
Średnia 3.98 / 5 (54 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z gęsi  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Szpinak  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sok z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
  1. 1. Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego wsypujemy trociny wiśni, nakładamy płytę i kratkę. Filety kładziemy na kratkę, nakładamy pokrywę i stawiamy na małym gazie. Proces wędzenia nie powinien być dłuższy niż 10 minut. Następnie piersi pakujemy vacuum i gotujemy w kąpieli wodnej 2 godziny w temperaturze 57˚C. Piersi przed podaniem grillujemy lub zapiekamy w piecu.
    Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego wsypujemy trociny wiśni, nakładamy płytę i kratkę. Filety kładziemy na kratkę, nakładamy pokrywę i stawiamy na małym gazie. Proces wędzenia nie powinien być dłuższy niż 10 minut. Następnie piersi pakujemy vacuum i gotujemy w kąpieli wodnej 2 godziny w temperaturze 57˚C. Piersi przed podaniem grillujemy lub zapiekamy w piecu.
  2. 2. Szagówki: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przecedzamy przez praskę, dodajemy jajko i szpinak, blendujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, zagniatamy. Masę formujemy w kształt wałka i kroimy pod kątem ok. 45 stopni. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do ich wypłynięcia.
  3. 3. Puree z modrej kapusty: Boczek kroimy w kostkę, smażymy w rondelku, dodajemy pokrojoną cebulę. Modrą kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego boczku i cebuli, podlewamy odrobiną bulionu warzywnego i odrobiną octu, dusimy razem ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Na koniec ścieramy jabłko, pakujemy całość vacuum i gotujemy 90 minut w 85˚C sous vide. Po wyciągnięciu blendujemy całość na gładką masę i przecedzamy przez gęste sito na postać puree.
  4. 4. Sos: Obraną marchew wraz z odrobiną soku z pomarańczy i masła pakujemy vacuum i gotujemy godzinę w 85˚C. Następnie blendujemy na gładką masę, przed podaniem dodajemy śmietanę.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Jesień,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
wh0cd60545 indocin online elocon buy karela prednisolone online synthroid yasmin
wh0cd318145 prilosec pills
wh0cd721809 nolvadex for sale
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.46