Przepis stworzony przez Szczypior gotuje
Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym doradztwem gastronomicznym. Oferuje swoim klientom pomoc w zakresie otwarcia restauracji, dzieli się praktycznymi i sprawdzonymi metodami ...
Zapraszam na mój blog »
~ Szczypior gotuje

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.04
52
Średnia 4.04 / 5 (52 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Pierś z gęsi  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jabłko  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Szpinak  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sok z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
  1. 1. Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego wsypujemy trociny wiśni, nakładamy płytę i kratkę. Filety kładziemy na kratkę, nakładamy pokrywę i stawiamy na małym gazie. Proces wędzenia nie powinien być dłuższy niż 10 minut. Następnie piersi pakujemy vacuum i gotujemy w kąpieli wodnej 2 godziny w temperaturze 57˚C. Piersi przed podaniem grillujemy lub zapiekamy w piecu.
    Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego wsypujemy trociny wiśni, nakładamy płytę i kratkę. Filety kładziemy na kratkę, nakładamy pokrywę i stawiamy na małym gazie. Proces wędzenia nie powinien być dłuższy niż 10 minut. Następnie piersi pakujemy vacuum i gotujemy w kąpieli wodnej 2 godziny w temperaturze 57˚C. Piersi przed podaniem grillujemy lub zapiekamy w piecu.
  2. 2. Szagówki: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przecedzamy przez praskę, dodajemy jajko i szpinak, blendujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, zagniatamy. Masę formujemy w kształt wałka i kroimy pod kątem ok. 45 stopni. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do ich wypłynięcia.
  3. 3. Puree z modrej kapusty: Boczek kroimy w kostkę, smażymy w rondelku, dodajemy pokrojoną cebulę. Modrą kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego boczku i cebuli, podlewamy odrobiną bulionu warzywnego i odrobiną octu, dusimy razem ok. 3 minuty, doprawiamy do smaku. Na koniec ścieramy jabłko, pakujemy całość vacuum i gotujemy 90 minut w 85˚C sous vide. Po wyciągnięciu blendujemy całość na gładką masę i przecedzamy przez gęste sito na postać puree.
  4. 4. Sos: Obraną marchew wraz z odrobiną soku z pomarańczy i masła pakujemy vacuum i gotujemy godzinę w 85˚C. Następnie blendujemy na gładką masę, przed podaniem dodajemy śmietanę.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Inne
Rodzaj głównego składnika:
Kuchnie świata: kuchnia fusion
Sezon: Jesień,
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.712