-
1. Opłukane i odciśnięte z wody mięso (najlepiej z udźca, łopatki lub górki) nacieramy i obkładamy zaprawą z jarzyn.
-
2. Marynujemy 1-2 dni w chłodnym miejscu.
-
3. Po upływie tego czasu z mięsa należy usunąć jarzyny i naszpikować je grubymi paskami słoniny.
-
4. Mięso oprószamy papryką, nacieramy czosnkiem z solą i obtaczamy w mące.
-
5. Resztę słoniny (5dkg) stapiamy, a skwarki wyjmujemy.
-
6. Na silnie rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso do zarumienienia, ze wszystkich stron.
-
7. Następnie mięso przekładamy do rondla, dodajemy tłuszcz, pozostałe skwarki, pokrojoną cebulę, przyprawy i szklankę wody.
-
8. Mięso dusimy powoli pod przykryciem (ok. 2 godziny).
-
9. W międzyczasie opłukane pomidory dzielimy na małe kawałki i dodajemy je do mięsa razem z powidłami pomidorowymi.
-
10. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka.
-
11. Pozostały po gotowaniu sos przecieramy przez sitko, zaprawiamy śmietaną, resztą mąki, doprawiamy do smaku solą, cukrem i zagotowujemy.
-
12. Wkładamy z powrotem mięso do sosu i dusimy jeszcze przez chwilę.
-
13. Przed podaniem mięso kroimy w cienkie plastry, przekładamy je na gorący półmisek i oblewamy gorącym sosem.
-
14. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
-
15. Baraninę podajemy z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem lub ziemniakami.