Ciasto drożdżowe na pierożki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto drożdżowe na pierożki
  1. 1. Drożdże mieszamy z łyżką letniego (nie gorącego) mleka, łyżką mąki i 1/2 łyżki cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy mąkę, a w środku robimy dołek.
  3. 3. Gdy drożdże wyrosną, wlewamy je do mąki, a następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru, i wlewamy po trochu pozostałe mleko.
  4. 4. Wszystko mieszamy łyżką, zataczając coraz większy krąg, aż zmiesza się cała mąka z płynem.
  5. 5. Następnie masę ugniatamy ręcznie przez 10-15 minut, a gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie i widać pęcherze, dodajemy roztopione masło i ugniatamy jeszcze przez kilka minut, aż masa dobrze wymiesza się z masłem.
  6. 6. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją lekko masłem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. 7. Po godzinie, gdy ciasto stanie się pulchne i elastyczne, wyrabiamy z niego pierogi, układamy je na blasze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Następnie pierogi smarujemy jajem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240ºC, aż do zarumienienia.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.297