Ciasto drożdżowe na pierożki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto drożdżowe na pierożki
  1. 1. Drożdże mieszamy z łyżką letniego (nie gorącego) mleka, łyżką mąki i 1/2 łyżki cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy mąkę, a w środku robimy dołek.
  3. 3. Gdy drożdże wyrosną, wlewamy je do mąki, a następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru, i wlewamy po trochu pozostałe mleko.
  4. 4. Wszystko mieszamy łyżką, zataczając coraz większy krąg, aż zmiesza się cała mąka z płynem.
  5. 5. Następnie masę ugniatamy ręcznie przez 10-15 minut, a gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie i widać pęcherze, dodajemy roztopione masło i ugniatamy jeszcze przez kilka minut, aż masa dobrze wymiesza się z masłem.
  6. 6. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją lekko masłem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. 7. Po godzinie, gdy ciasto stanie się pulchne i elastyczne, wyrabiamy z niego pierogi, układamy je na blasze i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Następnie pierogi smarujemy jajem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240ºC, aż do zarumienienia.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.601