Knysze z ciasta drożdżowego z kapustą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kapusta kiszona  g  x   kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Knysze z ciasta drożdżowego z kapustą
  1. 1. Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami cukru i jedną łyżką mąki, po czym zalewamy ciepłym mlekiem. Całość mieszamy i odstawiamy, żeby wyrosło.
  2. 2. Masło roztapiamy w rondelku i ucieramy żółtka z cukrem.
  3. 3. Kiedy rozczyn z drożdży wyrośnie dodajemy utarte żółtka, przesianą mąkę, sól i ciepłe mleko.
  4. 4. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wlewamy stopione masło oraz olej.
  5. 5. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. 6. Gotujemy oddzielnie kapustę.
  7. 7. Po ugotowaniu wyciskamy kapustę z wody, siekamy drobno i smażymy z cebulą na smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. 8. Gotujemy jaja na twardo i kroimy drobno.
  9. 9. Gdy ciasto wyrośnie, nabieramy łyżką porcje (4dkg), obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
  10. 10. Środek ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy łyżeczkę kapusty i rozprowadzamy wzdłuż ciasta.
  11. 11. Z jednej strony przy brzegu rozcinamy nożem 3cm, z przeciwległej strony na wprost rozciętego miejsca, bierzemy ciasto w dwa palce i przewlekamy je przez naciętą szparę. Następnie przeciągamy oba te brzegi ciasta. Tym sposobem zamyka się nadzienie, które powinno być całkiem przykryte.
  12. 12. Układamy knysze na posmarowaną smalcem blachę.
  13. 13. Gdy urosną, smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy tartą bułką.
  14. 14. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Gdy się zarumienią, smarujemy je roztopionym masłem.
  15. 15. Wkładamy ponownie na minutę do piekarnika, aby skórka stała się chrupiąca.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia ukraińska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.682