Kaczka w cieście francuskim

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kaczka  g  x  kcal =  kcal
Ciasto francuskie  g  x   kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śliwki kalifornijskie suszone  g  x  kcal =  kcal
Pieczarka  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Karmel  g  x   kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Madera  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kaczka w cieście francuskim
  1. 1. Młodą, tłustą kaczkę solimy i wkładamy do rondla z masłem (23dkg).
  2. 2. Pieczemy przez 1/2 godziny w gorącym piekarniku.
  3. 3. Do rondla wrzucamy pokrojone drobno pie­czarki i śliwki. Dusimy pod przykrywką, podlewając nieco wodą.
  4. 4. Oddzielnie roz­grzewamy w rondelku masło (3dkg) i dodajemy do niego mąkę (3dkg).
  5. 5. Rozprowadzamy rosołem, dodajemy przyprawy korzenne, cukier i karmel.
  6. 6. Dodajemy sok z połowy cytryny, solimy i gotujemy.
  7. 7. Miękką kaczkę wyjmujemy na talerz, a tłuszcz odcedzamy.
  8. 8. Przygoto­wany sos wlewamy do wywaru z kaczki, podlewamy winem i gotujemy.
  9. 9. Kaczkę dzielimy na części. Pierś kroimy wzdłuż na 4 części, kości odrzucamy. Każdą nogę dzielimy na dwie cząstki, a grzbiet rozcinamy na 4 kawałki. Odcinamy skrzydełka. Wątróbkę i żołądek tniemy w plasterki.
  10. 10. Układamy wszystkie części kaczki na półmisku i polewamy zmiksowanym sosem.
  11. 11. Ciasto francuskie układamy na odpowiedniej wielkości nieco wypukłej pokrywie. Smarujemy całe ciasto jajem lub wodą, pieczemy w gorącym piekarniku ok. 30 minut.
  12. 12. Upieczonym ciastem francuskim przykrywamy potrawę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: drób mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd945975 prednisone advair erythromycin propecia atomoxetine strattera
wh0cd306073 buy sildenafil
wh0cd673040 cytotec avodart propecia nexium valtrex proventil inhaler for sale buy propecia
wh0cd750037 furosemide atarax for eczema this site order lasix with no prescription arimidex where ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.777