Kaczka w cieście francuskim

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kaczka  g  x  kcal =  kcal
Ciasto francuskie  g  x   kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śliwki kalifornijskie suszone  g  x  kcal =  kcal
Pieczarka  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Karmel  g  x   kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Madera  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kaczka w cieście francuskim
  1. 1. Młodą, tłustą kaczkę solimy i wkładamy do rondla z masłem (23dkg).
  2. 2. Pieczemy przez 1/2 godziny w gorącym piekarniku.
  3. 3. Do rondla wrzucamy pokrojone drobno pie­czarki i śliwki. Dusimy pod przykrywką, podlewając nieco wodą.
  4. 4. Oddzielnie roz­grzewamy w rondelku masło (3dkg) i dodajemy do niego mąkę (3dkg).
  5. 5. Rozprowadzamy rosołem, dodajemy przyprawy korzenne, cukier i karmel.
  6. 6. Dodajemy sok z połowy cytryny, solimy i gotujemy.
  7. 7. Miękką kaczkę wyjmujemy na talerz, a tłuszcz odcedzamy.
  8. 8. Przygoto­wany sos wlewamy do wywaru z kaczki, podlewamy winem i gotujemy.
  9. 9. Kaczkę dzielimy na części. Pierś kroimy wzdłuż na 4 części, kości odrzucamy. Każdą nogę dzielimy na dwie cząstki, a grzbiet rozcinamy na 4 kawałki. Odcinamy skrzydełka. Wątróbkę i żołądek tniemy w plasterki.
  10. 10. Układamy wszystkie części kaczki na półmisku i polewamy zmiksowanym sosem.
  11. 11. Ciasto francuskie układamy na odpowiedniej wielkości nieco wypukłej pokrywie. Smarujemy całe ciasto jajem lub wodą, pieczemy w gorącym piekarniku ok. 30 minut.
  12. 12. Upieczonym ciastem francuskim przykrywamy potrawę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: drób mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.009