Chleb staropolski - żytni z piwem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Piwo  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka żytnia  g  x  kcal = 0 kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Zakwas żytni  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb staropolski - żytni z piwem
  1. 1. Do zakwasu żytniego dodajemy 0,5 litra wody i 0,5 kg mąki. Wszystkie składniki mieszamy. Po wymieszaniu otrzymujemy rozczyn.
  2. 2. Do rozczynu wsypujemy równe ilości soli i kminku i dokładnie mieszamy a następnie zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin.
  3. 3. Gdy ciasto zacznie opadać, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do momentu uzyskania odpowiedniej pulchności.
  4. 4. Jeśli będzie zbyt lepki dodajemy piwo.
  5. 5. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie, posypanym mąką, nadajemy bochenkowi podłużny kształt i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Nakłuwamy ciasto i spryskujemy je wodą przed włożeniem do pieca.
  7. 7. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez około 50 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.926