Chleb staropolski - żytni z piwem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Piwo  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka żytnia  g  x  kcal = 0 kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Zakwas żytni  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb staropolski - żytni z piwem
  1. 1. Do zakwasu żytniego dodajemy 0,5 litra wody i 0,5 kg mąki. Wszystkie składniki mieszamy. Po wymieszaniu otrzymujemy rozczyn.
  2. 2. Do rozczynu wsypujemy równe ilości soli i kminku i dokładnie mieszamy a następnie zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin.
  3. 3. Gdy ciasto zacznie opadać, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do momentu uzyskania odpowiedniej pulchności.
  4. 4. Jeśli będzie zbyt lepki dodajemy piwo.
  5. 5. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie, posypanym mąką, nadajemy bochenkowi podłużny kształt i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Nakłuwamy ciasto i spryskujemy je wodą przed włożeniem do pieca.
  7. 7. Pieczemy w temperaturze około 180°C przez około 50 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.7