-
1. Rozcinamy wątróbkę na dwie części. Jedną połowę siekamy jeszcze surową, drugą kroimy na 4 części i obsmażamy na rozgrzanym maśle.
-
2. Na pozostałym w rondlu tłuszczu podsmażamy pokrojoną wieprzowinę oraz cebulę, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez godzinę. Całość podlewamy od czasu do czasu łyżką rosołu.
-
3. Mieszamy bulion z rosołem.
-
4. Gotujemy słoninę w wodzie przez 20 minut.
-
5. Mielimy wątróbkę, słoninę, trufle, cebulę, dodajemy surową wątróbkę, wino, jaja, solimy, doprawiamy korzeniami, mieszamy pozostałym sosem z mięsa i przecieramy przez sito.
-
6. Wkładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Gotujemy na parze przez 3 godziny.
-
7. Pasztet podajemy na zimno pokrojony w plastry.